Provincie Groningen

Groningen, 18 april 2002 Persbericht nr. 60

GS stellen spelregels op voor de compensatie van schade aan natuur en bos

Het college heeft de "uitwerkingsnotitie compensatie bos en natuur" vastgesteld. In deze notitie staat het zgn. "compensatiebeginsel" centraal. Onder dit beginsel vallen alle ruimtelijke ingrepen die schade veroorzaken aan bossen of natuurgebieden. Daarbij valt te denken aan een nieuwe woonwijk, een nieuw bedrijventerrein, een nieuwe weg, maar ook aan ontgrondingen of dijkverhogingen. Uitgangspunt is dat dergelijke ingrepen niet mogen plaatsvinden als deze schadelijk zijn voor de bos- en natuurwaarden. Soms is echter een ingreep onvermijdelijk. In het Provinciaal Omgevingsplan Groningen (POP) staat dat eventuele schade in zo'n geval moet worden gecompenseerd.

Meestal kan schade door een goed plan worden vermeden, maar soms blijkt aantasting van bos- en natuurwaarden onvermijdelijk. "Compensatie" houdt allereerst in dat plannen goed worden afgewogen tegen mogelijke alternatieven. Als reele alternatieven ontbreken dient eventuele schade te worden bestreden door elders nieuwe bos- of natuurwaarden te realiseren.

De provincie zal initiatieven van zichzelf en van anderen als volgt toetsen:

1. is er sprake van schade aan bos- of natuurwaarden ?
2. vindt deze schade plaats in een gebied waar het compensatiebeginsel van toepassing is ?

3. is sprake van een zwaarwegend maatschappelijk belang (geen individueel belang)

4. kan de ingreep op een minder schadelijke plaats of op een minder schadelijke manier worden uitgevoerd ?

Afhankelijk van de antwoorden zal de provincie haar medewerking verlenen aan de ingreep. De ingreep gaat niet door als schade te vermijden is door een andere lokatie of een ander ontwerp. Soms is een dergelijk alternatief niet voorhanden. In dat geval verleent de provincie alleen medewerking als het project een zwaarwegend maatschappelijk belang dient.

Als er zicht is op goedkeuring zal de provincie voor de schade eerst schadebeperkende voorzieningen eisen, zoals bijvoorbeeld fauna-onderdoorgangen onder een nieuwe weg of een minder verstorende opstelling van de terreinverlichting van een nieuw bedrijventerrein. Voor de resterende schade is compensatie verplicht, meestal in de vorm van nieuw bos of natuurgebied. De compensatieplicht is dus in veel gevallen door een zorgvuldige planning te vermijden. Door al bij de locatiekeuze en in het ontwerp rekening te houden met de aldaar voorkomende planten en dieren zal meestal geen compensatie nodig zijn.

De plicht om schade te compenseren bestaat in Groningen als sinds 1994. Nieuw is dat de provincie er nu duidelijke spelregels voor heeft opgesteld.
Hierdoor weten alle betrokkenen beter wat er van hen wordt verwacht. De spelregels zijn bedoeld voor zowel overheden en ondernemers die een groot project willen uitvoeren, alsook voor ambtenaren en andere betrokkenen die dergelijke projecten willen toetsen en schade willen voorkomen.

Voor meeer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met: Wim Trip, afdeling bestuurscontacten provincie Groningen, tel. 050 3164129