Keywords: TNO Web, Perskamer, Kraamzorg, gezondheidszorg

Perskamer

Voldoende kraamzorg geeft moeder en baby goede start - Kraamzorg in grote steden raakt achterop

TNO

18 april 2002

Voldoende kraamzorg is goed voor het welzijn van moeders en baby's. De zelfredzaamheid van vrouwen aan het einde van hun kraambedperiode houdt verband met het aantal uren kraamzorg dat zij hebben gekregen. Kraamzorg in Nederland staat nog steeds op een kwalitatief hoog peil. In de grote steden is echter een probleem: vrouwen krijgen daar gemiddeld een kwart minder uren kraamzorg omdat deze zorg daar minder beschikbaar is. TNO adviseert dat er beleid moet worden ontwikkeld om meer en gerichte kraamzorg in grote steden te kunnen aanbieden en om de tijdige aanwezigheid van de kraamverzorgende bij de bevalling weer mogelijk te maken.

Dit zijn de voornaamste conclusies uit een groot landelijk onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van kraamzorg dat TNO Preventie en Gezondheid heeft uitgevoerd. In opdracht van het Ministerie van VWS ondervroeg TNO 600 kraamvrouwen en kraamverzorgenden uit heel Nederland naar de aard en hoeveelheid kraamzorg na een bevalling en wat de kraamvrouwen en kraamverzorgers daarvan vonden. Het onderzoeksrapport is donderdag 18 april aangeboden aan Minister Borst op een symposium van de Landelijke Vereniging voor Thuiszorg (LVT) in Driebergen.

Tevredenheid moeders over kraamhulp, hulp komt wel vaak pas na de bevalling
Bijna alle kraamvrouwen zijn tevreden over hun kraamhulp: 97% zou hun kraamverzorgende aanbevelen bij een vriendin. De activiteiten die kraamverzorgenden uitvoeren blijken goed overeen te komen met hetgeen waarover Nederlandse experts in recent ander TNO-onderzoek consensus hebben bereikt. Vroege signalering van problemen is een belangrijke taak van de kraamverzorgende. Deze taak wordt goed opgepakt: in ongeveer 5% van de kraambedden signaleert de kraamverzorgende een probleem waarvoor overleg met de verloskundige of huisarts plaatsvindt.

Bij eenderde van de kraamvrouwen arriveert de kraamhulp pas na de geboorte van de baby. Dit terwijl de aanwezigheid van de kraamverzorgende juist door de verzorgende zelf als belangrijk wordt ervaren en de kraamverzorgende daarnaast volgens deskundigen een bijdrage kan leveren aan de zorgverlening rondom de thuisbevalling. Oorzaken naar deze afwezigheid zijn op dit moment nog onvoldoende bekend.

Vaak minder uren zorg dan afspraak en knelpunten bij risicogroepen en in grote steden
Gemiddeld kregen kraamvrouwen 46 uur kraamzorg: 53 uur bij thuisbevallingen en 42 uur bij ziekenhuisbevallingen. Bijna de helft (45%) van de kraamvrouwen kreeg niet het aantal uren kraamzorg dat van tevoren was afgesproken. 70% van de kraamvrouwen is tevreden over het aantal uren zorg dat zij in totaal gekregen hebben.

Zorgwekkend is de situatie in de grote steden. Daar krijgen vrouwen gemiddeld 37 uren kraamzorg, 25% minder dan in de rest van het land. Jonge vrouwen, vrouwen die een eerste kind kregen, vrouwen met een lage opleiding en allochtone vrouwen krijgen minder kraamzorg. Allochtone vrouwen krijgen gemiddeld 20 uur minder kraamzorg dan Nederlandse vrouwen. Slechts 5% van de Nederlandse kraamvrouwen ontvangt geen kraamzorg.

Onvoldoende kraamzorg vermindert zelfredzaamheid De zelfredzaamheid van vrouwen aan het einde van de kraambedperiode blijkt verband te houden met het aantal uren kraamzorg. Vrouwen die minder dan 6 uur kraamzorg per dag kregen, vonden dat zij minder goed in staat waren om voor zichzelf en de baby te zorgen. Ook maakten zij zich 6 weken na de bevalling meer zorgen over de gezondheid van de baby. Ook vrouwen die minder uren kregen dan was afgesproken, waren minder goed in staat voor zichzelf en de baby te zorgen aan het eind van de kraamperiode.

Meer informatie:
Kraamzorg in Nederland

Contactpersoon:
Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
Telefoon 015 269 49 75

June Vasconcellos

Telefoon 015 269 49 05

Fax 015 262 73 35
E-mail pressinfo@tno.nl

Postbus 6050
2600 JA, Delft

TNO Wegwijzer
telefoon 015 269 69 69
fax 015 261 24 03
e-mail wegwijzer@tno.nl

---

...zie TNO magazine