ST. BEROEPENPROMOTIE NEDERLAND

Nationale scholenwedstrijden in Vlissingen

persbericht

Nationale Beroepenwedstrijden bij ROC Zeeland
en Seminar Competenties in onderwijs en bedrijfsleven

Op 18 en 19 april staat het ROC Zeeland in het teken van de Nationale Beroepenwedstrijden. Twee dagen lang strijden 60 leerlingen van 20 verschillende Regionale Opleidingscentra ROC s uit heel Nederland in Vlissingen en Middelburg om het kampioenschap en de eer in de nationale finales installatietechniek, elektrotechniek, metaal-verspanen, metaal-constructie, timmeren en informatie- en communicatietechnologie (ICT). Daarnaast is er in op de locatie Ravensteijnweg in Middelburg op vrijdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur een demonstratiewedstrijd linoleum installeren. Tijdens deze wedstrijden wordt er op vrijdagmiddag in Vlissingen een seminar georganiseerd over een zeer actueel onderwerp binnen onderwijs en bedrijfsleven: Competenties in het onderwijs en bedrijfsleven.

De nationale beroepenwedstrijden worden georganiseerd door de stichting Beroepenpromotie Nederland (sBN). Ieder jaar vinden deze wedstrijden bij een ander ROC plaats. Dit jaar is het ROC Zeeland, sectoren Techniek en Nautisch, de school waar het evenement plaatsvindt. Voor de deelnemende leerlingen betekenen de wedstrijden twee dagen keihard werken aan een werkstuk in de hoop Nederlands kampioen te worden en een medaille te winnen. Naast de gouden, zilveren en bronzen medaille ontvangen de winnaars een waardebon. De overige leerlingen krijgen een certificaat. Anders dan met een examen moeten leerlingen in een vreemde omgeving de competitie aangaan met leerlingen van andere ROCs uit heel Nederland. De wedstrijden zijn bedoeld voor leerlingen die binnen het middelbaar beroepsonderwijs een niveau-2 opleiding volgen.

Tussen de bedrijven door is er voor de deelnemers ook gelegenheid om elkaar te leren kennen en met elkaar op het sportieve vlak de krachten te meten. Op 18 april stelt het Cios in Goes ( is dat ook niet ROC Zeeland?) daarvoor s avonds het Sportpunt Zeeland beschikbaar.

De stichting Beroepenpromotie Nederland, die ook verantwoordelijk is voor de uitzending van het Nederlandse team naar de internationale beroepenwedstrijden, wil met het houden van deze wedstrijden het vakmanschap promoten. De internationale beroepenwedstrijden vinden in 2003 in Skt. Gallen in Zwitserland plaats. In het najaar 2002 nemen een aantal technische opleidingen deel aan Europese kampioenschappen in Manchester in Engeland.
Ook voor de begeleiders van de deelnemers is het een belangrijke gebeurtenis. Natuurlijk willen zij graag dat de eigen leerling wint, maar bovendien kunnen zij twee dagen lang kennis en ervaring uitwisselen met collega s uit heel Nederland. Op donderdag 18 april zullen zij een bezoek brengen aan Brugge, de culturele hoofdstad van Europa 2002. Bovendien wordt er voorafgaand aan de prijsuitreiking op vrijdagmiddag 19 april van 14.00 tot 16.00 uur op de locatie Oude Veerhavenweg 3 in Vlissingen voor betrokkenen uit het Zeeuwse onderwijs, bedrijfsleven en de overheid een seminar georganiseerd over: Competenties in onderwijs en bedrijfsleven.

Competenties (een geheel van kennis, vaardigheden en houdingen) zijn binnen korte tijd een begrip geworden in het beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie (Bve). Belangrijk hierbij is dat de nadruk meer gelegd wordt op de vaardigheden van deelnemers, zoals het kunnen omgaan met werkdruk, het analyseren van problemen, goed kunnen communiceren en werkplanningen maken.

Zowel binnen het bedrijfsleven als binnen het onderwijs gaan de ontwikkelingen heel snel deze kant op. Kennis verandert door nieuwe technologische ontwikkelingen, maar het kunnen omgaan met werkdruk blijft. Kijk alleen maar naar de invloed van de informatietechnologie. Vergelijk een auto van 25 jaar geleden eens met een auto nuDit betekent dat opleidingen zich niet alleen moeten aanpassen, maar ook gericht moeten kijken naar de bekwaamheden die nodig zijn om met snel veranderende kennis om te kunnen gaan.

Joop Mays, projectleider bij de Stichting Opleidingen Metaal (SOM), Jan Nijboer, directeur Techniek van ROC Utrecht en A. de Ridder, docent Bouwtechniek van het ROC Groningen zullen tijdens het seminar op een praktische wijze de ontwikkelingen schetsen ten aanzien van competentiegericht onderwijs. Vooral de praktijk en wat compententiegericht onderwijs betekent voor de docent, de leerling en het bedrijf komen aan bod.

Uiteraard is het mogelijk om de wedstrijden te bezoeken. Op vrijdagmorgen 19 april is er tussen 10.00 en 12.00 uur gelegenheid om de leerlingen op de locatie Oude Veerhavenweg 3 in Vlissingen en de locatie Ravensteijnweg in Middelburg bezig te zien in de praktijk. Het is ook mogelijk om op vrijdagmiddag het seminar te bezoeken. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met ROC Zeeland of met de Stichting Beroepenpromotie Nederland.

Einde persbericht