Nationaal Comite 4 en 5 mei


P E R S B E R I C H T
Amsterdam, 17 april 2002

Televisiespots voor 2 minuten stilte Samenwerking Nationaal Comité 4 en 5 mei en de NOS

In het kader van de dodenherdenking op 4 mei worden vanaf vandaag tot en met 4 mei op Nederland 1, 2 en 3 en op 38 regionale en lokale televisiezenders dagelijks spots uitgezonden die oproepen om de 2 minuten stilte in acht te nemen.
Jeanne Kooymans, Bridget Maasland, Jörgen Raymann en Hans Smit geven ieder in een spot in eigen woorden weer waarom zij het moment van 2 minuten stilte op 4 mei waardevol vinden.

2 minuten stilte
De spots voor 2 minuten stilte zijn ontstaan uit een samenwerking tussen de NOS en het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De publieke omroepen zijn bereid deze in eigen zendtijd uit te zenden op Nederland 1, 2 en 3, de zenders die ook op 4 mei overschakelen naar de Dam in Amsterdam voor een rechtstreekse uitzending van de Nationale Herdenking bij het Nationaal Monument.
De 2 minuten stilte op 4 mei vormen een uniek moment in Nederland dat waardevol is om in stand te houden. Het eerbetoon aan de oorlogsslachtoffers en de bezinning op oorlog, vrede en vrijheid is van belang voor iedereen en spreekt jong en oud aan.

Spots
De vier televisiespots van ongeveer 30 seconden worden door de publieke omroepen als 'stoppers' tussen de reguliere programma's door uitgezonden. Iedere zender profileert zich met een eigen spot. Tegelijkertijd tonen de spots samenhang door het slot 'Op 4 mei is het twee minuten stil in Nederland - 4 mei, 20.00 uur Nationale Dodenherdenking' en het logo van 4 en 5 mei, de fakkel met het bevrijdingsvuur. Op de achtergrond zijn beelden te zien van monumenten op de Dam, de Waalsdorpervlakte en het Indisch monument in Den Haag. Met het effect van de eenheid die hierdoor ontstaat, manifesteren de publieke omroepen zich ook gezamenlijk. Het bereik van de spots wordt vergroot doordat deze ook op 38 regionale en lokale televisiezenders worden uitgezonden.

Statements
Per net spreekt een bekende Nederlander een eigen statement uit over de waarde van de 2 minuten stilte op 4 mei. Jeanne Kooymans spreekt op Nederland 1, Bridget Maasland op Nederland 2 en Jörgen Raymann op Nederland 3. Hans Smit, nieuwslezer van het Jeugdjournaal, spreekt met name de jeugdige kijkers van Z@ppelin aan, waarvoor de traditie van 2 minuten stilte niet vanzelfsprekend is (zie: citaten tweede blad).

2 minuten stilte spots 2002
Uitvoerend producent : Janine Roozemond (NOS)
Duur : per spot ongeveer 30 seconden

Citaten

Jeanne Kooymans :
"Elke dag heeft iedereen het zo druk, zo veel dingen te doen en daarom vind ik twee minuten stilte op 4 mei belangrijk. Eén moment, even los van de waan van de dag om te denken aan slachtoffers van oorlogen en onderdrukking, op zoveel plaatsen in de wereld, en nog steeds. En dan denk ik, hiér mag je tenminste hardop een mening hebben, hiér kun je anders zijn zonder dat je daarom wordt vermoord. Daarom ben ik twee minuten stil, het liefst met jou en u."

Bridget Maasland:
"Ik ben op 4 mei twee minuten stil, gewoon weg omdat ik vind dat we nooit mogen vergeten wat er destijds is gebeurd. En ik herinner me alleen maar de verhalen van mijn opa en om: vervolging, angst, honger...Nou, volgens mij leven wij hier echt in een heel gespreid bedje. Als iedereen nou in ieder geval op 4 mei twee minuten stil is - het is maar één keer per jaar - kan ik me niet voorstellen dat de geschiedenis zich ooit nog herhaalt."

Jörgen Raymann:
"Twee minuten stilte is voor mij een moment om aan God, Allah, Jahweh en Krishna te vragen waarom er nog steeds oorlog wordt gevoerd. Voor mij een moment om even stil te staan bij alle slachtoffers van onderdrukking en oorlog, vanaf de slavernij tot nu in het Midden-Oosten.
Het is een moment waarbij we eigenlijk ons allen moeten afvragen: zijn we met z'n allen gek geworden... of kunnen we het verhelpen? Eigenlijk zouden we elke dag twee minuten stil moeten zijn.... Respect."

Hans Smit:
"Het alfabet heeft maar 26 letters, daarmee schrijf je, praat je. Lieve dingen, boze dingen soms. Die vrijheid heb je, jij, ik, kinderen, iedereen. Maar je moet er wel goed mee omgaan. Mensen niet bezeren, bedreigen, beschadigen. Daar komt ruzie van, oorlog, verdriet.
Dat is gebeurd en dat kan weer gebeuren. Wees zuinig op je vrijheid. Sta er even bij stil.
Op 4 mei, als we de mensen gedenken die hun leven gaven voor die vrijheid. Maar eigenlijk bij alles wat je schrijft of zegt. 26 letters, 52 weken lang."

---