College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Nieuws en publicaties

---

Geneesmiddelen Bulletin

April 2002

Daivobet® geregistreerd | Replagal en Fabrazyme voor Fabry, de eerste "orphan drugs"

Daivobet® geregistreerd

Daivobet zalf is in Europa geregistreerd voor de initiële behandeling van stabiele plaque psoriasis vulgaris. Daivobet zalf is een combinatie van calcipotriol (Daivonex), een vitamine D analoog en betamethasone dipropionaat 0.5mg/g, een klasse III corticosteroid. Zowel calcipotriol als bethamethasone dipropionaat zijn geregistreerd voor de behandeling van psoriasis vulgaris. Omdat deze beide actieve componenten een verschillend farmacologisch aangrijpingspunt hebben, was de gedachte dat dit combinatie product effectiever zou zijn dan de verschillende componenten afzonderlijk.
Dit werd bevestigd in een gerandomiseerde, dubbelblinde placebo gecontroleerde studie van 4 weken waarin de effectiviteit en de veiligheid getest werden van Daivobet in vergelijking met calcipotriolzalf, bethamethason dipropionaat en placebo (vehiculum). Er werden 1040 patiënten met psoriasis vulgaris gerandomiseerd in 1 van de 4 behandelings armen (3:3:3:1 resp.). De primaire effectiviteits parameter was de PASI score (psoriasis area severity index). De gemiddelde percentage verandering in PASI score was -73.2 (CI95 -76.0-70.3) in de Daivobet groep, -48.8 (CI95 -52.3-45.2) in de calcipotriol groep, -63.1 (CI95 -66.0-60.1) in de bethamethason dipropionaat groep en -28 (CI95 -34.7-22.9) in de vehiculum groep. Daivobet was significant effectiever dan zowel calcipotriol, bethamethason als vehiculum. Data over de veiligheid waren beschikbaar van 1033 patiënten uit deze studie. In de Daivobet groep meldde 29.6% bijwerkingen, in de calcipotriol groep 38.3%, in de bethamethasone groep 28.8% en 31.5% in de vehiculum groep. De meeste frequent genoemde bijwerking van Daivobet is jeuk, maar ook rash en folliculitis (> 1/100 en 1/10).
Daivobet dient 2 daags aangebracht te worden voor maximaal 4 weken. Er is geen ervaring met het gebruik van Daivobet langer dan 4 weken. Het middel is echter ook bedoeld voor initiële behandeling. De dagelijkse dosis mag de 15 gram niet overschrijden en de maximum week dosis is 100 gram. Niet meer dan 30% van het totale huidoppervlak mag behandeld worden en bij voorkeur niet in het gelaat en het genitaal gebied. Er wordt geadviseerd geen patiënten onder de 18 jaar te behandelen. Als initiële behandeling voor stabiele plaque psoriasis is Daivobet een goede aanvulling op het huidige therapeutisch arsenaal.

Mw. drs. E.J. van Zuuren

Top pagina

Replagal en Fabrazyme voor Fabry, de eerste "orphan drugs"

De ziekte van Fabry is een zeldzame, X-linked, ressesieve aandoening die wordt gekarakteriseerd door ernstige neurogene pijn welke meestal vroeg (in de kinderjaren) ontstaat. Patiënten overlijden rond de leeftijd van 45 jaar tengevolge van renale, cardiale of cerebrovasculaire complicaties. a-Galactosidase is het enzym dat bij patiënten met de ziekte van Fabry ontbreekt. a-galsidase A en B ( respectievelijk Replagal en Fabrazyme) is recent Europees geregistreerd voor de indicatie: "Langdurige enzym vervanging bij patiënten met een bevestigde m. Fabry (a-galactosidase A deficiëntie)".
Beide middelen worden eenmaal per twee weken per infuus gegeven gedurende resp. 40 min en 2 uur.
Zij zijn geregistreerd "under exceptional circumstances" dit houdt in dat de beide registratiehouders na registratie nog aanvullende informatie moeten leveren.
Uit overgelegd onderzoek kan worden opgemaakt dat het enzym, na intraveneuze toediening, in de cel en vervolgens in de lysosomen (daar waar onder normale omstandigheden dit enzym zijn werk doet) wordt opgenomen. Werkzaamheid van beide middelen blijkt uit het gegeven dat in alle onderzochte weefsels de accumulatie van het substraat (in casu ceramide trihexose) vermindert. Dit geldt met name voor het vaatendotheel. De accumulatie in parenchym cellen van het hart, de huid, de lever en de nieren verminderde eveneens zij het in een wat trager tempo.
Resultaten van de klinische parameters waren wisselend en de effectiviteit leek niet groot te zijn. Zo werd in het onderzoek van Replagal na 20 weken behandeling een gunstig effect gezien op de pijn terwijl na 1 jaar dit niet meer aantoonbaar was. Gedurende de behandeling met Fabrazyme werd geen effect gezien op de pijn. Gedurende de behandeling met zowel Fabrazyme als Replagal stabiliseerde de nierfunctie van de patiënten. Meest prominente bijwerking is de infusie reactie welke goed te behandelen is. De meeste patiënten vormen antilichamen tegen de a-galactosidase, deze antilichamen lijken geen invloed te hebben op de effectiviteit. Er lijkt geen verschil te bestaan tussen Fabrazyme en Replagal in antilichaamvorming.
Registratie is met name gebaseerd op de gunstige resultaten op farmacodynamische parameters, dwz afname van de accumulatie van ceramide trihexose en minder op klinische eindpunten. De klinische resultaten zijn suggestief voor een gunstig effect echter de duur van de behandeling en het beperkt aantal patiënten laten een voorspelling van het effect op langere termijn niet toe. Langer durende follow-up studies zullen dit nog moeten aantonen.

Dr. J.P.T. Span