Ingezonden persbericht

PERSBERICHT 17 APRIL

Orang oetans geboren op Apenheul

Twee apen in één klap

Apeldoorn. Op Apenheul is woensdagnacht een gezonde orang oetan baby geboren. Moeder Radja (1963) bekommert zich voorbeeldig om haar kleine zoon. Met al meer dan vijf kinderen hoeft Radja op het gebied van moederschap ook weinig meer te leren. Bijzonder is dat juist de dag vóór de bevalling een orang oetan peuter, genaamd Binti, in de Apeldoornse groep was aangekomen. Binti is anderhalf jaar geleden in de dierentuin van Antwerpen geboren, en werd daar met de fles grootgebracht. Op Apenheul werd Binti herenigd met zijn moeder, die al sinds vorig jaar in de Apeldoornse orang oetan kolonie verblijft. Radja volgde deze hereniging met buitengewoon veel aandacht. Nog diezelfde nacht vond de bevalling plaats, terwijl Radja eigenlijk pas in de eerste helft van mei was 'uitgeteld'. Er verblijven in het totaal nu tien orang oetans op Apenheul.

De baby van Radja is Willie genoemd, naar de Nederlandse natuurbeschermer Willie Smits. Deze geeft op het eiland Borneo leiding aan een groot opvangcentrum voor orang oetan weeskinderen. Vanuit dit centrum worden de orang oetans weer langzaam teruggewend in de natuur. Apenheul onderhoudt al geruime tijd een intensieve relatie met het project van Willie Smits, de Balikpapan Orangutan Sanctuary (stichting B.O.S.). Ook andere studie- en natuurbehoudsprojecten in landen met tropische bossen, waar apen nog in het wild voorkomen, worden vanuit Apeldoorn ondersteund.

Moeder Radja en haar baby zijn in hun binnenverblijven goed te zien, en als het weer goed is buiten, op één van de grote orang oetan eilanden. Er kan trouwens nog veel meer beschuit met muisjes worden ingekocht. Als alles goed blijft gaan lijkt het apenbos binnenkort meer op een kraamafdeling. Bij een van de gorilla's en twee van de zeldzame bonobo's knipperen de zwangerschapstesten duidelijk op 'positief'. Ook bij de doodshoofdaapjes, waarvan er op Apenheul in één jaar soms 40 geboren worden, is de eerste baby al gesignaleerd.

Bijgaand twee foto's orang oetan baby.
Foto's vrij van rechten
Vermelding: Foto Maarten van der Voorde / Apenheul

Stichting Apenheul - Apeldoorn

-erik mager-
Medewerker Communicatie & Educatie
055 357 57 00
e.mager@apenheul.nl