Arcares


Eerste test benchmarkinstrument afgerond

90 verpleeg- en verzorgingshuizen testen benchmarkinstrument

Vandaag hebben Arcares en het ministerie van VWS de eerste test van het benchmarkinstrument voor de sector van verpleeg- en verzorgingshuizen afgerond. Deze test van het benchmarkinstrument is een belangrijke stap op weg naar een branchebrede benchmark. De leden van Arcares streven naar kwalitatief goede zorg, die aansluit bij de wens van de cliënt. Dat vraagt om managementinformatie, ondernemerschap en transparantie, zowel van de individuele zorginstellingen als van de branche als geheel. De benchmark speelt hierbij een belangrijke rol.

Het benchmarkinstrument meet de kwaliteit van de zorg in relatie tot de doelmatigheid, waarbij ook omgevingsfactoren, zoals de regionale arbeidsmarktsituatie, worden betrokken. De kwaliteit wordt onder andere afgelezen aan de tevredenheid van de cliënten en de medewerkers. Bij de doelmatigheid gaat het om wat de instelling doet voor de cliënt en welke mensen en middelen daarvoor worden ingezet. De zorginstellingen krijgen hun instellingsinformatie gespiegeld aan die van vergelijkbare zorginstellingen.

90 Verpleeg- en verzorgingshuizen deden vrijwillig mee aan de test van het benchmarkinstrument. Deze eerste test leverde verschillende aandachtspunten op waarmee het instrument kan worden aangepast. Leerpunten uit de test zijn onder andere: meer vragenlijsten via ICT-toepassingen om de kans op fouten te reduceren en sommige vragenlijsten kunnen worden ingekort. De instrumenten worden verder verbeterd.
De test van het instrument levert ook in deze fase al nuttige informatie op voor de individuele verpleeg- en verzorgingshuizen die hieraan hebben deelgenomen. Met de informatie zijn zij in staat de kwaliteit van de zorg en dienstverlening in hun eigen organisatie te beoordelen en verder te verbeteren. De uitkomsten van de testmeting zijn echter niet representatief voor de branche als geheel: slechts 29 van de in totaal 1.700 instellingen testten het totale benchmarkinstrument, zij vormden geen aselecte steekproef en de extramurale zorg is in deze test niet meegenomen.

Het benchmarkinstrument bestaat uit 9 instrumenten, zoals een instrument voor het meten van de ervaren kwaliteit van zorg vanuit de cliënten en voor het meten van het ervaren sociaal werkgeverschap vanuit de medewerkers. Het benchmarkinstrument loopt vooruit op de modernisering van de AWBZ, omdat de zorg, behandeling en dienstverlening op de nieuwe manier worden gemeten (functioneel i.p.v. voorzieningengericht).

Na deze eerste test van het benchmarkinstrument vindt in de loop van dit jaar een tweede test plaats in 130, wederom vrijwillig aangemelde, instellingen. In de tweede test zal ook de extramurale zorg worden meegenomen. Daarna zal een adequaat instrument zijn ontwikkeld waarmee een sectorbrede benchmark kan worden gehouden.

De benchmarkinstrumenten zijn ontwikkeld in opdracht van Arcares en het ministerie van VWS, onder regie van PwC consulting, door de bureaus ATOS Beleidsadvies en onderzoek B.V., Stichting Cliënt & Kwaliteit, Customers Choice, Van Loveren & Partners B.V., Prismant, accountantskantoor Van der Vliet B.V., Economic Programs B.V. en PricewaterhouseCoopers.

Datum: 17/04/2002