ABU

ABU vergroot scholingsmogelijkheden uitzendkrachten

Om langdurig werklozen en lager opgeleiden een betere kans te geven op de arbeidsmarkt, kunnen uitzendondernemingen vanaf 1 mei 2002 voor extra scholing terecht bij Stichting Centrum Vakopleiding. De ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) heeft daarvoor een overeenkomst gesloten met Centrum Vakopleiding. Vandaag zetten voorzitter drs. J.A. (Hans) Kamps van de ABU en voorzitter dr. L.J.C.M. (Bart) Le Blanc van Centrum Vakopleiding hun handtekening onder de overeenkomst.

Het convenant vergroot de arbeidsmarktkansen voor laaggeschoolde jonge mensen en langdurig werklozen. Wanneer het uitzendbureau een vacature heeft waarvoor extra vaardigheden vereist zijn, kan de uitzendkracht met behulp van het convenant een aanvullende opleiding worden aangeboden. Centrum Vakopleiding heeft voor dit doel speciale opleidingen ontwikkeld die qua duur en inhoud volledig zijn afgestemd op de cursist. Het opleidingsaanbod geldt alleen voor ondernemingen die zijn aangesloten bij de ABU.

De ABU verwacht met de overeenkomst interessant te kunnen blijven voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Nog steeds zit een groot aantal potentiële uitzendkrachten langs de kant. De ABU hoopt deze groep inactieven met extra scholing niet alleen te interesseren voor een uitzendbaan, maar hoopt deze groep tevens langer aan zich te kunnen binden.

Centrum Vakopleiding is vooral verheugd om met dit convenant de vele jaren ervaring in praktijkopleiden nu ook ten goede te kunnen laten komen van de nieuwe doelgroep uitzendkrachten. Centrum Vakopleiding hoopt met de samenwerking het aantal vroegtijdige schoolverlaters terug te dringen door jongeren een combinatie van werken en leren aan te bieden.

De basis voor de samenwerkingsovereenkomst ligt in het kabinetsbeleid het arbeidsaanbod te willen vergroten en te versterken. Tevens geeft de samenwerking invulling aan de wens van het kabinet om lager opgeleide werknemers een scholingspakket aan te bieden voor hun eigen employability. Ook sluit de overeenkomst aan bij de verplichting die uitzendondernemingen hebben scholings- en opleidingsactiviteiten aan te bieden. Sinds 1 januari 1999 zijn uitzendondernemingen bij CAO verplicht bijna 1% van de loonkosten te reserveren voor scholing. Dit bedrag kan oplopen tot enkele tientallen miljoenen euro per jaar.
---
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met mevrouw drs. E.I. de Gelder (ABU), telefoon: 06 - 53 64 13 21 of met de heer M. van den Boogaart (Centrum Vakopleiding), telefoon: 030 - 248 79 49.

---
Over de ABU:
De ABU behartigt al meer dan veertig jaar de belangen van ondernemers in de uitzendbranche. Bij de ABU zijn circa 270 uitzendondernemingen aangesloten, met gezamenlijk 2.700 vestigingen. Nadruk in de activiteiten van de ABU ligt op collectieve belangenbehartiging, daartoe onderhoudt de bond nauwe contacten met de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Economische Zaken en Financiën. De ABU is aangesloten bij VNO-NCW en MKB-Nederland. In 2000 was de omzet van de uitzendbranche meer dan 14 miljard gulden. Ongeveer 11 miljard daarvan was afkomstig van ABU-leden. Het totaal aantal uitzendbanen per jaar bedraagt 1,3 miljoen. Ongeveer 800.000 verschillende personen werken jaarlijks als uitzendkracht.

Over Stichting Centrum Vakopleiding:
Centrum Vakopleiding bestaat sinds 1 januari 2002 als zelfstandige stichting en is een landelijk opererend scholingsbedrijf. Centrum Vakopleiding heeft een grote expertise in de om-, her- en bijscholing van moeilijk plaatsbare werkzoekenden. Hiertoe wordt vooral de methodiek van het Hoofdelijk Versneld Scholen (HVS) benut: individueel maatwerk ten aanzien van instroommoment, inrichting en duur van het scholingstraject en begeleiding van de cursist. De scholing is met name gericht op toeleiding naar werk. Uiterlijk in 2003 zal Centrum Vakopleiding een bestuurlijke en institutionele samenwerking met ROC's zijn aangegaan.

17 apr 02 15:23