Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

MIN JUST:nieuw wettelijk erfrecht op 1 januari 2003 in werking

Wim Kok
070 370 7266

4172
17.04.2002

NIEUW WETTELIJK ERFRECHT OP 1 JANUARI 2003 IN WERKING

De Eerste Kamer heeft gisteren de wetsvoorstellen Bezemwet erfrecht, Aanpassingswet erfrecht, Overgangsrecht erfrecht en Schenking aangenomen. Met de afronding van de verschillenden wetsvoorstellen van minister A.H. Korthals van Justitie komt een nieuw wettelijk erfrecht tot stand. De wet zal op 1 januari 2003 in werkingtreden. Met de aanvaarding van de 'bezemwet' zijn verdere verbeteringen, verduidelijkingen en technische aanpassingen tot stand gekomen. Met de aanvaarding van het nieuwe erfrecht komt een einde aan de 50 jaar durende discussie erover.

Positie van de langstlevende echtgenoot
Het nieuwe versterf-erfrecht - het recht dat geldt als er geen testament gemaakt is - versterkt de positie van de zogeheten langstlevende echtgeno(o)t(e). Als na de dood van de erflater zijn echtgenoot en een of meer van zijn kinderen overblijven, zijn zij samen de erfgenamen. De echtgenoot verkrijgt de goederen van de nalatenschap. De kinderen krijgen een geldvordering ter waarde van hun erfdeel, die pas opeisbaar wordt bij het overlijden van de langstlevende echtgenoot. Het nieuwe wettelijke stelsel legt in de wet vast wat naar huidig recht alleen bij testament is te regelen.

Wilsrechten
Kinderen krijgen in bijzondere gevallen, zoals bij hertrouwen van hun vader of moeder of als de kans bestaat dat goederen naar de stieffamilie gaan, de mogelijkheid goederen in eigendom te krijgen. De kinderen kunnen dit zogenoemde wilsrecht uitoefenen tot maximaal het bedrag dat hun geldvordering waard is. De langstlevende echtgeno(o)t(e)houdt vervolgens het vruchtgebruik van de goederen. Als de kinderen geen gebruik hebben gemaakt van het wilsrecht tijdens het leven van de langstlevende echtgenoot kunnen de kinderen nog een wilsrecht uitoefenen. Bij het overlijden van hun langstlevende ouder kunnen zij voldoening van hun geldvordering in goederen vragen.
---

17 apr 02 14:55