Algemene Inspectiedienst (AID)

Kerkrade, 15 april 2002

Onderzoek naar boomkorvisserschip

De Algemene Inspectiedienst (AID) heeft afgelopen weekend een technisch onderzoek ingesteld naar het motorvermogen van een boomkorvisserschip met de thuishaven Scheveningen. Bij dit onderzoek in samenwerking met enkele specifieke deskundigen, zijn ook metingen op zee verricht. Dit onderzoek heeft aangetoond dat het motorvermogen 360 pk groter was dan het vermogen waarvoor licentie was afgegeven. Hierbij is komen vast te staan dat de brandstofpompen waren gemanipuleerd. De AID heeft tegen de eigenaar van het schip, een rederij uit Scheveningen, proces-verbaal opgemaakt en de licentie ongeldig verklaard.

Aanleiding voor dit onderzoek was een explosie aan boord van het visserschip vorige week op zee voor de Nederlandse kust, waarbij een machinist gewond raakte. De Scheepvaartinspectie en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) stelden een onderzoek in naar de oorzaak van deze explosie. Hierbij rezen vermoedens dat mogelijk het vermogen van de scheepsmotor was opgevoerd.

Met vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot de persvoorlichter van de Algemene Inspectiedienst, Louis Steens, tel. 045 - 5466223 of 06 - 21522449.