Voorlichtingsbureau Vlees
Persbericht d.d. 4/15/2002
15-04-2002: Hoe bereid jij je varkensvlees dit voorjaar?
Heerlijk, dit seizoen met alle voorjaarsfeestdagen. Alles staat in
bloei, de eerste flinke zonnestralen hebben we weer gehad én we hebben
veel vrije dagen! Alle tijd dus om lekker te genieten en de
heerlijkste varkensvleesgerechten klaar te maken. Want bijvoorbeeld
een varkenskarbonaadje kan op wel 7 verschillende manieren worden
bereid. En hamlappen kunnen zelfs op 10 verschillende manieren worden
bereid.
Dus daarom lekker variëren met varkensvlees dit voorjaar!
Bakken, bakkerellen, braden, grillen, frituren, koken, roerbakken, smoren, stomen, stoven en het bereiden in de braadzak of römertopf; allemaal bereidingstechnieken die je kunt toepassen op de verschillende varkensvleesproducten. Het aanbod aan varkensvleesproducten is enorm groot en ook de structuren van de producten verschillen dusdanig, dat je voor ieder varkensvleesproduct meerdere bereidingstechnieken kunt gebruiken. Over het algemeen vragen de meer doorregen varkensvleesproducten om een langere bereidingstijd, zoals braden of stoven. De magere varkensvleesproducten, zoals een varkenshaasje, varkensoester en schnitzel hebben een relatief korte bereidingstijd. Een bereidingstechniek die uitermate geschikt is voor deze magere varkensvleesproducten is het bakkerellen.
Hoe gaat het bakkerellen nu in zijn werk?
1. Haal het vlees uit de koelkast. Masseer het vlees met olijfolie,
peper en/of kruiden. Laat het vlees ca. 30 minuten afgedekt buiten
de koelkast op temperatuur komen.
2. Verwarm een koekenpan (met antiaanbaklaag) even voor op hoog vuur.
Zet daarna het vuur op halve stand. Leg het vlees voorzichtig in
de pan, deze is op temperatuur wanneer het vlees zachtjes sist.
3. Bakkerel het vlees zachtjes door het regelmatig over de bodem te
schuiven met een spatel (geen vleesvork)en veelvuldig te keren.
Het vlees zal tijdens het bakken zachtjes garen en mooi lichtbruin
kleuren. Eventueel op het laatst nog even op hoog vuur om op te
kleuren. Haal het vlees uit de pan, zout het en laat het even
rusten.
En een heerlijk Oranjerecept voor Koninginnedag, waarin we natuurlijk
bakkerellen!
Varkenshaas met sinaasappel
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
500 gram varkenshaas in plakken van 2 cm dik
1 dl sinaasappelsap + 40 cc Oranjebitter
1 eetlepel honing
3 eetlepels sinaasappelmarmelade
2 eetlepels olie
snufje kruidnagelpoeder
snufje versgemalen peper
snufje zout
Bereidingswijze
1. Voorbereiden: Neem de plakjes varkenshaas uit de koelkast en
masseer deze met de olie en de peper. Laat het vlees ca. 30
minuten afgedekt buiten de koelkast op temperatuur komen.
2. Bereiden: Verwarm een koekenpan met antiaanbaklaag voor op hoog
vuur. Zet het vuur middelhoog en leg de plakjes varkenshaas in de
pan. Bakkerel de varkenshaas in 6 á 8 minuten goudbruin van kleur
van buiten en rosé van binnen. Breng het vlees op smaak met zout.
3. Neem de plakjes varkenshaas uit de pan en houd ze warm onder
aluminiumfolie.
4. Voeg vervolgens sinaasappelsap, oranjebitter,
sinaasappelmarmelade, honing en kruidnagelpoeder toe en laat dit
op zacht vuur ca. 5 minuten tot een saus inkoken. Voeg eventueel
een beetje allesbinder toe.
5. Verdeel de varkenshaas en sinaasappelsaus over 4 borden. Lekker
met gebakken aardappeltjes en een groene salade.
Tip: In plaats van varkenshaas kunt u ook filetlapjes, oester,
schnitzel, fricandeau of hamlapjes gebruiken!
Bereidingstijd: 15 minuten
Voedingswaarde per persoon
Energie: ca. 1229 kJ / 293 kcal
Eiwit: 29 g
Vet: 14 g
Koolhydraten: 13g
Dit gerecht bevat 13% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
ijzer voor vrouwen en 21% voor mannen.