Gemeente Eindhoven

Persbericht: 11-04-2002

Drainage voorkomt wateroverlast

Opknapbeurt Kennedylaan opnieuw van start

Woensdag 17 april wordt opnieuw gestart met de opknapbeurt van de Kennedylaan. De vernieuwing van een gedeelte van het wegdek tussen het viaduct Churchill-laan en de Ring werd eerder uitgesteld wegens wateroverlast. Er worden nu eerst drainagebuizen gelegd aan beide zijden van het wegdek. Na 6 mei beginnen dan ook de werkzaamheden aan de weg zelf. Het totale werk zal tot in de zomer voortduren.

Begin maart was men begonnen aan de voorbereidende werkzaamheden. Bij de aanleg van de noodzakelijke omleidingen bleken toen de bermen van de Kennedylaan echter zo drassig door de voorafgaande regenperiode, dat ernstig rekening moest worden gehouden met grote wateroverlast en het daardoor noodgedwongen stil leggen van de werkzaamheden. Daarom besloot men eerst de afwatering van de bermen te verbeteren door het aanleggen van drainage. In het kader van een duurzamer waterbeheer was het toch al de bedoeling het regenwater van het tracé Kennedylaan in een gescheiden stelsel af te voeren. Woensdag 17 april wordt begonnen met het opnieuw aanbrengen van de noodzakelijke verkeersmaatregelen en omleidingen. Het verkeer richting Helmond rijdt vanaf dat moment via een doorsteek in de middenberm over de andere rijbaan.
22 april start de aanleg van de drainage aan de westzijde van de weg (tussen rijbaan en fietspad). Twee weken later (6 mei) begint men met de aanleg van de drainage in de middenberm en het opbreken van het te vernieuwen wegdek.
Dit wegdek is na dertig jaar finaal versleten. De constructie is ook niet meer berekend op het sterk toegenomen verkeer en moet in zijn geheel worden vervangen. Dat betekent dat zowel de wegfundering als het asfalt geheel worden vernieuwd.

Verkeersmaatregelen
Voor de werkzaamheden zijn ingrijpende verkeersmaatregelen noodzakelijk. Die strekken zich in grote lijnen uit vanaf het viaduct Sterrenlaan tot aan de Ring. In de eerste plaats wordt de snelheid over dit deel van de Kennedylaan verlaagd van 70 naar 50 km/uur. Daarnaast moet de bereikbaarheid van de zorginstellingen Diaconessenhuis en Peppelrode vanuit het Noorden worden gegarandeerd via omleidingen over de Muzenlaan (omleidingsroute nr. 3). Verkeer richting centrum behoudt altijd één rijstrook, aan de linker- of aan de rechterzijde van de rijweg. Verder is er een rijstrook voor het afslaand verkeer naar Helmond. Deze rijstrook wordt via de middenberm over de oostzijde van de Kennedylaan geleid. Ondanks deze maatregel wordt voor het verkeer richting Helmond toch de nodige verkeershinder verwacht ( nu staan er in de spits al vaak files). Daarom wordt er nog een tweede omleidingsroute richting Helmond aangegeven via de Winston Churchilllaan en de Veldmaarschalk Montgommerylaan naar de Ring (omleidingsroute 4). Deze route is ook te gebruiken als alternatieve route naar het centrum. Door de aanleg van de noodzakelijke drainage en de daardoor ontstane vertraging zal het totale werk zeker tot na de bouwvak duren. Afhankelijk van de stand van de werkzaamheden zal men bezien of tijdens de bouwvak de verkeersmaatregelen tijdelijk opgeheven kunnen worden.