Ingezonden persbericht

Kandidaat-ministers screenen op ict-kennis

Den Haag, 16 april: Dit was één van de aanbevelingen die voortkwam uit een debat tussen de ict - woordvoerders in de 2e kamer en de verzamelde ict-wereld. Gistermiddag namen Hella Voûte-Droste (VVD), Marja Wagenaar (PvdA), en Francine Giskes (D66) deel aan een debat over ict in het komende regeerakkoord.

De bijeenkomst werd georganiseerd door EPN - Platform voor de Informatiesamenleving, in het kader van een discussieronde over het ict deel in het regeerakkoord 2002-2006. Sinds najaar 2001 is door vertegenwoordigers uit de ict wereld gewerkt aan een concepttekst voor de ict paragraaf in het komende regeerakkoord. Gisteren werd deze tekst voor het eerst in het openbaar besproken.

Het is de bedoeling dat de tekst de komende weken verder wordt verbeterd en na de verkiezingen namens de gehele Nederlandse ict wereld wordt aangeboden aan de formateurs. Het zou dan voor het eerst zijn dat er één document ligt dat wordt ondersteund door vrijwel alle platforms en andere organisaties werkzaam op dit terrein. De concepttekst zoals die er nu ligt is tot stand gekomen met ondersteuning van ondermeer ISOC.NL, Infodrome, KL.NL, NL~ICT, VECAI, HCC, Seniorweb, DEN, Telewerkforum, Internet voor Alledag, Surfnet en EPN.

Tijdens het debat werden verschillende pittige uitspraken gedaan en bleek er grote unanimiteit onder kamerleden. Zo waren zij unaniem over het gewenste ambitieniveau. Nederland moet over 4 jaar no 1 zijn in Europa op ict gebied (mevr. Wagenaar), of zelfs "behoren tot de absolute top ook mondiaal"(Mevrouw Voûte). Zij pleitte ook voor een verhoogde ambitie tot 100% elektronische beschikbaarheid in 2006 van de relevante overheidsdiensten. Verder stelden zij dat het belang van ict per beleidsterrein zoals, onderwijs, zorg, mobiliteit, defensie tot aan ontwikkelingssamenwerking terug te vinden dient te zijn in het komende regeerakkoord.

Er volgde een levendig debat met de ruim zestig aanwezige vertegenwoordigers uit de ict-wereld. Met name het gebrek aan ambitie ten aanzien van breedband viel niet goed bij de sector. Er is absoluut geen sprake van een level-playing field tussen de "oude" fysieke infrastructuur (autowegen, 2e Maasvlakte, Schiphol, Betuwelijn, etc.) en "de groeisector van de toekomst" (de digitale infrastructuur). Integendeel, zo meenden de aanwezigen, "in de "oude"sector is sprake van forse overheidsinvesteringen en voortdurende overheidsbemoeienis, terwijl de overheid in de nieuwe sector juist inkomsten afroomt en stelt dat de markt het werk maar moet doen".

Na afloop van het debat vatte Tom Kok, die optreedt als de penvoerder van het conceptdocument, de discussie samen. De komende weken zal nog op tal van andere plaatsen verder worden gesproken over de tekst. De tekst zoals gisteren besproken is ondermeer beschikbaar op de website van EPN.
http://www.epn.net/pers.html?pagina=1137

NOOT VOOR DE REDACTIE

Stichting EPN (Platform voor de informatiesamenleving)

EPN werd in 1994 als Electronic-highway Platform Nederland opgericht als een onafhankelijke stichting met als doel het bevorderen van de evenwichtige maatschappelijke inbedding van informatie- en communicatietechnologie. In dit platform zijn het bedrijfsleven, de politiek, het maatschappelijk middenveld, de wetenschap en de overheid vertegenwoordigd.