Universiteit Maastricht

Afdeling Communicatie

Persbericht 12 april 2002

Forumdiscussie Consortium Center for Public Mental Health op 16 april

Rampen, Media en de Geestelijke Gezondheidszorg

Na 11 September 2001 zijn overal in de wereld extra voorzorgsmaatregelen getroffen met het oog op eventuele terroristische aanvallen. Zoals extra veiligheidsmaatregelen bij DSM in Geleen. Daarnaast wijzen recente opiniepeilingen erop dat men de gevolgen van eventuele terroristische aanvallen voor de veiligheid belangrijker vindt dan bij voorbeeld de slechter geworden economie en werkeloosheid.

De mogelijke gevolgen van een lokale ramp en de wijze waarop de media daarmee omgaan is op dit moment een belangrijk aandachtspunt in de openbare geestelijke gezondheidszorg. Essentieel daarbij is dat geestelijke gezondheidszorg en media elkaar kunnen helpen in het verwerken van traumas, een noodzakelijk voorwaarde voor een gezonde samenleving.
Het verwerken van trauma is slechts een van de geestelijke gezondheidszorg problemen waar media een steeds belangrijker rol in gaan spelen. Zo voorspellen de World Health Organization, de World Bank en andere organisaties dat één op de vier personen wereldwijd zal lijden aan een geestelijke gezondheidszorg probleem en dat de jaarlijkse economische kosten hiervan de $ 200 miljard dollar zal benaderen.

Op 16 April 2002 organiseert het Consortium Center for Public Mental Health (CCPMH) dat is verbonden aan de de Universiteit Maastricht (UM) een forumdiscussie om aan de hand van de rampen in Enschede en Volendam in Nederland alsmede het WTC in New York vast te stellen wat op lokaal niveau de behoeftes zijn en welke noodzakelijke voorbereidingen er daartoe getroffen moeten worden. Aan de discussie neemt een aantal deskundigen deel uit binnen- en buitenland, op het terrein van de geestelijke gezondheidszorg en de media, onder wie Commissioner of Mental Health James L. Stone (vergelijkbaar met Staatssecretaris) voor de Staat New York. Hij houdt een inleiding over de impact van 11 September op media en geestelijke gezondheidszorg.