Nederlandse Vereniging van journalisten

Rotterdamse journalisten buitengaats

De Rotterdamse Journalisten Vereniging (RJV, afdeling Rotterdam van de NVJ) kan enige reislust niet worden ontzegd. Voerden eerdere RJV excursies langs redactiebureaus in wereldsteden als Antwerpen, Brussel, Londen en New York, begin maart ging de tocht naar Sint Petersburg. De RJV-leden brachten onder meer een bezoek aan de Liga van Journalisten, het regionale televisiestation en de St. Petersburg Times.

'Er is geen sprake van corruptie, alleen van georganiseerde corruptie', hield correspondent Peter d'Hamecourt (Algemeen Dagblad/NOS Journaal/publieke radio omroep) het gezelschap voor. 'Kritiek op mijn berichtgeving hebben de Russische autoriteiten niet. Ze vinden het wel aardig als Nederland iets zegt.' D'Hamecourt moet in voorkomende gevallen wel onorthodoxe methoden gebruiken om zijn werk min of meer veilig te kunnen doen. Hij werkt zeker kosteneffectief door gebruik te maken van een door hemzelf opgezet netwerk van productiebureautjes die, voor d'Hamecourt ter plaatse is, al beeldmateriaal maken.
De Russische media kunnen de kosten van berichtgeving maar nauwelijks opbrengen in het economisch zwakke land en journalisten worden heel mager beloond. Misdaadverslaggever Mikael Telekhov die freelancer is voor de Neva Times en incidenteel voor Izvestiya en Kommersant werkt, werd verleid door een crimineel om voor een positief verhaal steekpenningen te accepteren. 'Dat heb ik geweigerd', aldus Telekov ferm tegen de Rotterdammers, maar uit zijn woorden bleek ook dat een beetje meer geld het journalistieke leven aanzienlijk zou vergemakkelijken.

Belangenverstrengeling
Het persagentschap Itertas kan nog op financiële steun rekenen van de staat, maar dat is niet voldoende. En dus bestaan de activiteiten van het agentschap voor 45 procent uit PR en reclamediensten. De schijn van belangenverstrengeling moet worden vermeden door PR - en journalistieke activiteiten te scheiden.
Het gebrek aan geld is ook een probleem voor TV6 in Sint Petersburg die een zendbereik heeft in de stad en regio van 7,5 miljoen inwoners, maar die niet meer dan ongeveer 500.000 kijkers weet te trekken. Het nieuwsprogramma Nova Oetru (Nieuwe Morgen) heeft een marktaandeel van 25 procent. De makers dromen van een marktaandeel van 60 procent in de wetenschap dat ze het op moeten nemen tegen de sterke TV zender in Moskou, die in heel Rusland is te zien.

Achterdochtig
Hoofdredacteur Robert Coalson van de St. Petersburg Times kon de RJV-ers een financieel iets optimistischer verhaal vertellen. De krant draait "break even". Hoewel de kwaliteit van het leven in Sint Petersburg beter is dan in Moskou, blijft het journalistieke leven hard. Coalson: 'Men is in eerste instantie achterdochtig. "Wie heeft je gestuurd" is de eerste vraag. En zelfs als je eerst een fax stuurt waarin je uitlegt wat je wilt, blijft er aarzeling. Als het ze niet bevalt, wordt je van de (pers)lijst afgevoerd. Ook wij hebben ervaren dat veel journalisten hier worden bedreigd.'