Gemeente Coevorden

Beleidsverslag Sociale Zaken: doelstellingen in 2001 ruimschoots gehaald

Totale uitkeringsbestand met 8 procent afgenomen

Het college van B en W van Coevorden heeft het Beleidsverslag Sociale Zaken 2001 vastgesteld. Het Beleidsverslag wordt binnenkort behandeld in de commissie Sociale Zaken en voorgelegd aan de gemeenteraad.

Uit het Beleidsverslag Sociale Zaken blijkt dat alle taakstellingen ruimschoots zijn gehaald. Zo is het totale uitkeringsbestand met 8 procent afgenomen (van 570 mensen op 01-01-2001 naar 526 op 01-01-2002). Niet alleen het economische klimaat heeft deze daling veroorzaakt, maar vooral het actieve uitstroombeleid en de grote inzet van gesubsidieerde arbeidsplaatsen. In 2000 was de uitstroom 5 procent en in 1999 nam het bestand met 4 procent af.

Langdurig werklozen
Niet iedereen heeft evenveel kans om een plaats te vinden op de arbeidsmarkt. De gemeente Coevorden heeft daarom voor iedere klant zijn of haar kans om een baan te vinden in kaart gebracht. Hiervoor worden klanten in vier categorieën verdeeld, waarbij de 'fase 1-klanten' direct bemiddelbaar zijn en de mensen in 'fase 4' de grootste afstand tot de arbeidsmarkt hebben.
De taakstelling voor 2001 was om 80 langdurig werklozen aan een baan te helpen of in een traject (bijvoorbeeld scholing of werkervaring) te zetten. Daarnaast zou voor 40 langdurig bijstandsgerechtigden met een zeer grote afstand tot de arbeidsmarkt sociale activeringsactiviteiten of zorgvoorzieningen worden opgezet. Ook deze taakstelling is ruimschoots gehaald: in totaal is voor 190 mensen een traject gestart.

WVG
Binnen de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG) worden diverse hulpmiddelen (rolstoelen, scootermobielen, aangepaste fietsen) verstrekt. In 2001 is het aantal verstrekte hulpmiddelen sterk toegenomen, namelijk van 550 in 2000 naar 626 in 2001. Dit is grotendeels te verklaren door de toename van het aantal ouderen boven de 50 jaar.
Het aantal bezwaren over de verstrekking van hulpmiddelen in het kader van de WVG was in 2001 zeer gering. Slechts 17 keer werd bezwaar gemaakt; alle bezwaren zijn voorgelegd aan de commissie voor de rechtsbescherming. In 1 geval was het bezwaar gegrond, 11 gevallen waren ongegrond en de overige 5 bezwaren waren niet ontvankelijk, werden ingetrokken, er werd alsnog een oplossing gevonden of er is nog geen beslissing.

Conclusie
Het college ziet in de resultaten uit het Beleidsverslag Sociale Zaken aanleiding om door te gaan op de ingeslagen weg. De gemeente wil goed sociaal beleid voeren voor de mensen die het echt nodig hebben. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is: werk gaat voor inkomen. Met andere woorden: alle inspanningen van de afdeling Sociale Zaken zijn erop gericht om mensen -met extra steun en hulp- uiteindelijk aan een baan te helpen.