FNV
Experiment persoonsgebonden budget
Regio Randstad - marianne.overbeeke@vc.fnv.nl
Projectcoördinator Ria van den Berg heeft een overzicht gemaakt van alle mogelijkheden van het persoonsgebonden budget. Ook de vragen waar en hoe het budget moet worden aangevraagd komen uitgebreid aan bod. Achter het rode pijltje vindt u een volledige update.
ZELF AAN DE SLAG MET EEN REINTEGRATIEPLAN
Experiment persoonsgebonden budget gewijzigd
Bij de invoering van de wet Reïntegratie arbeidsgehandicapten ( Wet REA 1998) werd als experiment de mogelijkheid gegeven om een persoonsgebonden reïntegratiebudget (PRB)aan te vragen. Dit is een budget waarmee een arbeidsgehandicapte zelf een plan kan maken om zijn of haar positie op de arbeidsmarkt te versterken.
Vanaf 1 januari 2002 is de wet gewijzigd. Het experiment persoonsgebonden budget wordt voortgezet, maar de voorwaarden zijn veranderd.
Eigen plan voor reïntegratie naar werk.
Cliënten van UWV Gak, Cadans, GUO, Bouwnijverheid, USZO en Sociale zaken en Werkgelegenheid van de gemeenten Utrecht en Amersfoort worden, na vaststelling van de arbeidshandicap, bemiddeld naar werk. Zij maken over het algemeen gebruik van de mogelijkheden die aangebonden worden. Er zijn echter werkzoekende cliënten met een arbeidshandicap die zelf een eigen reïntegratieplan willen opstellen. Het experiment persoonsgebonden reïntegratiebudget biedt hen deze kans.
Wat houdt het experiment in?
Het is een subsidie die de cliënt kan aanvragen voor de noodzakelijk kosten van activiteiten die gericht zijn op behoud, herstel of bevordering van de mogelijkheid om (weer) te gaan werken.
De subsidie is voor personen die werkloos zijn en een arbeidshandicap hebben.
De subsidie is uitsluitend bedoeld voor begeleiding en advisering van de cliënt, een eventuele opleiding en arbeidsbemiddeling. Andere kosten komen niet in aanmerking voor subsidiëring, tenzij UWV of de gemeente Utrecht of Amersfoort daar schriftelijk goedkeuring aan geven. Investeringen als een startkapitaal voor een eigen bedrijfje of andere investeringen zijn niet langer toegestaan. Daarvoor zijn andere budgetten mogelijk - als er een goed bedrijfsplan is- via het bureau bijstandsverstrekking zelfstandigen of het starterskrediet bij UWV. De uitkerende instantie beoordeelt of het trajectplan dat door de cliënt is gemaakt, een redelijke kans van slagen heeft, realistisch is als het gaat om de beperkingen van de cliënt en normaal gesproken tot werk zal leiden. Een cliënt die een balletopleiding met behulp van een persoonsgebonden reïntegratiebudget zal willen volgen, zal in het algemeen niet kansrijk zijn, evenmin als een cliënt die de Nederlandse taal niet goed beheerst e!
n komt met een plan waarbij een goede beheersing van de Nederlandse taal van essentieel belang is.
Aanpassingen voor een specifieke functiebeperking die nodig zijn om te kunnen werken, vallen niet onder het persoonsgebonden reïntegratiebudget, maar worden uit andere middelen bekostigd.
Hulp bij het maken van een plan?
Omdat niet iedereen het eenvoudig vindt om zelf een (reïntegratie)plan te maken is begeleiding mogelijk. De cliënt kan dan een oriëntatiebudget aanvragen. Dit is een eenmalige subsidie van ten hoogste ¤ 1135,00 voor een periode van ten hoogste drie maanden. In deze periode kan de werkzoekende begeleiding betalen van iemand die deskundig is op het terrein van loopbaanbegeleiding. Het oriëntatiebudget kan alleen voorafgaand aan de aanvraag voor een persoonsgebonden reïntegratiebudget gegeven worden en niet erna.
Hoe hoog is het persoonsgebonden reïntegratiebudget? Het budget is maximaal ¤ 3630,00 per aanvrager en wordt gegeven voor activiteiten die ten hoogste een jaar duren. Als de aanvrager kan aantonen dat de noodzakelijke kosten van de werkzaamheden en activiteiten die nodig zijn om weer aan de slag te gaan, hoger zijn of langer duren, kan een groter budget worden aangevraagd.
Is er controle op de besteding van het geld?
Als het reïntegratieplan positief beoordeeld is, worden afspraken gemaakt over voorschotten en betaling van gemaakte kosten. De clïent moet iedere drie maanden rapporteren over zijn vorderingen en er moet een overzicht (met bewijzen) gegeven worden van de gemaakte kosten.
Hoe lang duurt dit experiment?
Het experiment heeft na de wijzigingen nog een looptijd van een jaar. Gedurende heel 2002 kan een persoonsgebonden reïntegratie budget aangevraagd worden. In de regio Utrecht zijn in totaal 250 budgetten toegestaan voor zowel gemeentelijke cliënten als clïenten die een WAO-uitkering hebben. Eind 2002 wordt door de minister besloten of het persoonsgebonden reïntegratiebudget definitief onderdeel wordt van wet- en regelgeving op dat terrein.
Informatie?
In de regio Utrecht is een coördinatiepunt Persoonsgebonden Reïntegratie Budget.
Werkzoekende arbeidsgehandicapten die meer willen weten over de mogelijkheden van een persoonsgebonden reïntegratiebudget of een oriëntatiebudget kunnen gespecialiseerde voorlichting krijgen bij dit coördinatiepunt.
Projectcoördinator Ria van den Berg, tel. 2326444; bgg. 030-2326430 (FNV regiokantoor)