Partij van de Arbeid

Den Haag, 13 april 2002

Ad Melkert: CDA landbouwbeleid neemt belang ontwikkelingslanden niet serieus

Op de jaarlijkse conferentie van de Evert Vermeer Stichting in Utrecht heeft PvdA lijsttrekker Ad Melkert een scherpe lijn getrokken tussen het landbouwbeleid van de PvdA en dat van het CDA.

Het is aan veel burgers niet langer uit te leggen dat bijna de helft van de EU begroting aan landbouwsubsidies wordt besteed. Dat is niet meer van deze tijd.

De Christen-democraten zeggen tegelijkertijd op te komen voor de belangen van de Derde Wereld, maar zijn in de praktijk niet bereid tot de noodzakelijke landbouwhervormingen om daarmee ook meer kansen te scheppen voor de ontwikkelingslanden.

De PvdA wil, mede om de boeren in de Derde Wereld een faire kans te geven, af van de bestaande directe inkomstensteun voor de landbouwsector. "Boeren moeten in principe concurrerende ondernemers worden die alleen financiële compensatie van de overheid ontvangen voor maatschappelijk relevante zaken als ondersteuning van het platteland of natuurbehoud".

Het CDA, aldus Melkert, moet kleur bekennen door:

1. Stoppen met achterhaalde inkomenssubsidies
2. Daardoor bijdragen aan eerlijke toegang voor landbouwproducten uit de derde wereld.
3. Daardoor ook bijdragen aan de ecologische duurzaamheid van de landbouwsector.

Of zoals Eveline Herfkens eerder Tony Blair heeft geciteerd: 'Iedere koe in de EU kost $2 per dag aan subsidie, terwijl de helft van de wereldbevolking moet rondkomen van twee $2 per dag.' Het CDA kiest dus voor koeien; de PvdA kiest voor de mensen.