Wageningen Universiteit
Persbericht Wageningen Universiteit
10 april 2002, nr. 027
Wageningen Universiteit presenteert opleidingen
Zelf biologisch koken op Voorlichtingsdag
Op zaterdag 13 april organiseert Wageningen Universiteit de Voorlichtingsdag
voor scholieren en hbo'ers die kennis willen maken met de Wageningse
opleidingen. Scholieren kunnen op deze dag experimenten doen, mini-colleges
bezoeken en kennismaken met studenten en docenten. Tijdens de voorlichtingsdag
presenteert de nieuwe opleiding Biologische Productiewetenschappen zich met
een crash-course biologisch koken. Samen met een kok kunnen de scholieren hun
eigen potje met biologische ingredienten koken en onderzoeken of er verschil
bestaat in de houdbaarheid van reguliere en biologische producten. De
voorlichtingsdag is bedoeld voor iedereen die binnenkort of over een tijdje
een opleiding gaat kiezen.
Wageningen Universiteit houdt zich als University for Life Sciences bezig met
alles wat mensen nodig hebben om goed te kunnen leven: lekker en gezond eten,
schone lucht, helder water en een leefbare omgeving. Een van de nieuwe
opleidingen die zich op de voorlichtingsdag presenteert is Biologische
Productiewetenschappen. Wageningen Universiteit start met deze opleiding omdat
er een groeiende vraag is naar specialisten die thuis zijn in de biologische
landbouw en in de gehele keten van verwerking, vermarkting en consumptie van
biologische producten.
Steeds meer consumenten kiezen voor biologische voeding uit oogpunt van milieu
en dierwelzijn. Hoe wordt biologische kaas geproduceerd, wat zijn de
uitgangspunten van biologische landbouw, hoe vindt de controle en
certificering plaats en hoe moet je een biologisch product in de markt zetten
en waarom is er zoveel belangstelling voor deze producten. Deze vragen krijgen
aandacht in deze opleiding waarin de kennis uit vele verschillende
wetenschapsgebieden zoals ecologie, plantkunde, economie en marktkunde bij
elkaar komt. De opleiding duurt vijf jaar. Na een driejarige bachelor zijn er
twee specialisaties: Bedrijf en Rurale omgeving en Consument en markt. Ook is
er een goede aansluiting op de Master Food Quality Management.