STAATSBOSBEHEER
http://www.staatsbosbeheer.nl/nieuws/persinfo

Natuurverkenning bevestigt noodzaak Nationaal Natuuroffensief

gezamenlijk persbericht van de organisaties van Nederland Natúúrlijk (ANWB, De Landschappen, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Stichting Natuur en Milieu en de Unie van Waterschappen)

Vrijdag 12 april verscheen de Natuurverkenning 2 van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Hierin is de actuele stand van de uitvoering van het Nederlandse natuur- en milieubeleid gewogen. Nederland Natúúrlijk is geschrokken van het gebrek aan voortgang van het natuurbeleid en dringt aan op versnelling en versterking hiervan in de vorm van een 10-jarig Nationaal Natuuroffensief. Dit offensief is noodzakelijk vanwege de onvoldoende kwaliteit van natuur en landschap in Nederland. De Natuurverkenning onderstreept het belang van het 'Nationaal Natuur Offensief' met als doel in 2020 een gezond en leefbaar Nederland.

De Tweede Kamer heeft eind 2000 in een motie aan de regering laten weten meer aandacht voor natuur en milieu te willen. Die motie vroeg om een 'Nationaal Natuur Offensief'. De organisaties achter Nederland Natúúrlijk hebben zich sterk gemaakt voor een goede uitvoering van deze motie en hebben inmiddels diverse voorstellen gedaan voor een samenhangende visie en praktische uitwerking ervan. Daarom reageert Nederland Natúúrlijk geschrokken op de Nationale Natuurverkenning 2.

Ruimtelijke consequenties
De realisatie van 'Groen in en om de Stad' loopt ver achter op de planning met name in het westen van het land. Dat is een kwalijke zaak omdat het juist zo belangrijk is dat mensen de mogelijkheden moeten hebben om dichtbij huis, ook in de Randstad, te recreëren. De doelstelling van de Ecologische Hoofd Structuur (EHS) is de realisatie van een robuust en aaneen gesloten natuurgebied, waardoor planten en dieren kunnen overleven. Uit de Natuurverkenning blijkt echter dat de EHS te traag en te gefragmenteerd gerealiseerd wordt. De versnippering van de natuur is nog steeds niet opgelost, vooral omdat veel gronden die buiten de EHS zijn verworven nog geruild moeten worden met grond binnen de begrensde EHS.
Nederland Natúúrlijk stelt dat de realisatie van de Ecologische Hoofd Structuur moet worden versneld en versterkt. In de besluitvorming van het Rijk en bij de invulling van de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening en SGR2 (Structuurschema Groene Ruimte-2) moet dit zo snel mogelijk vorm krijgen. Ook moet de EHS gerealiseerd worden in het oorspronkelijke daarvoor aangewezen gebied. Bovendien moeten in deze gebieden natuurontwikkeling, waterbuffering, extensieve landbouw en ook recreatiemogelijkheden voor stedelingen worden gecombineerd.

Biodiversiteit
De kwaliteit van de natuurgebieden, zo blijkt uit het RIVM-rapport, is nog steeds niet op het gewenste niveau. Dit wordt veroorzaakt door het ontbreken van goede milieucondities en door de eerder genoemde versnippering van de EHS. Ondanks deze negatieve factoren constateert men in de Natuurverkenning dat er nog steeds een belangrijk deel van de biodiversiteit aanwezig in kleine gebieden, zodat er nog kansen op herstel mogelijk zijn. Nederland Natúúrlijk dringt er daarom op aan, deze kleine gebieden op de kortst mogelijke termijn aaneen te smeden tot grote natuurgebieden en in ieder geval deze gebieden een zelfde planologische bescherming te bieden als grotere gebieden. Immers, de kleine gebieden zijn de bronnen van waaruit soorten zich moeten gaan verspreiden naar de nieuwe natuurgebieden in de omgeving.

Nederland Natúúrlijk dringt er bij de Regering en het Parlement met klem op aan, de resultaten van de Natuurverkenning voortvarend te verwerken in de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening en in Structuurschema Groene Ruimte 2, zodat het geplande natuur- en landschapsbeleid ook daadwerkelijk word gerealiseerd. De Tweede kamer behandelt maandag aanstaande de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening. Tevens roept Nederland Natúúrlijk het Parlement op deze Natuurverkenning, zoals ook de andere verkenningen, volwaardig mee te nemen in het debat met het kabinet over de verdeling van ICES-middelen (verdeling van de aardgasbaten) en Voorjaarsnota (17 april).