Endemol Entertainment

Aalsmeer, 12 april 2002

REORGANISATIE ENDEMOL NEDERLAND KOST FORS AANTAL ARBEIDSPLAATSEN

Bij Endemol Nederland worden in de loop van dit jaar ongeveer 270 arbeidsplaatsen (fte's) geschrapt. Veel daarvan (circa 90) kunnen worden uitbesteed, omdat ze niet rechtstreeks ondersteunend zijn aan het productieproces. Ook door het niet verlengen van tijdelijke contracten en dankzij natuurlijk verloop, wordt een deel van de reductie bereikt. Ten slotte wil de directie met ongeveer 70 medewerkers, van wie de arbeidsplaats vervalt, komen tot een passende beëindigingsregeling. De bedrijfsleiding probeert zodoende de operatie zonder gedwongen ontslagen uit te voeren. De genoemde en een aantal andere voornemens zijn bedoeld om Endemol Nederland met ingang van 2003 volledig te hebben aangepast aan de sterk veranderde marktomstandigheden. Het plan daartoe is vandaag in de vorm van een adviesaanvraag aan de ondernemingsraad voorgelegd.

Endemol Nederland is veruit de grootste ontwikkelaar en producent van televisieprogramma's en interactieve content van het land. Die positie is niet in gevaar, maar de onderneming ziet zich toch genoodzaakt drastische maatregelen te nemen om de organisatie, in werkwijze en omvang, aan te passen aan de sterk veranderde Nederlandse markt. Bovendien wil het bedrijf meer aandacht kunnen besteden aan het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten. De personeelsformatie van Endemol Nederland omvatte op 1 januari jl. bijna 800 fte's (volledige banen).

Dat de markt voor een bedrijf als Endemol sterk verandert, is duidelijk. De netto reclamebestedingen zijn gedaald, waardoor zenders minder hebben te besteden. Daarnaast neemt de 'in house' productie bij de zendgemachtigden toe, net als de concurrentie van andere onafhankelijke producenten. Naast externe factoren als gevolg waarvan de omvang van het bedrijf en de werkwijze moeten worden aangepast, vindt Endemol Nederland dat ook intern een aantal verbeteringen noodzakelijk is. Het bedrijf, dat vorig jaar zomer ontstond uit een integratie van Joop van den Ende Producties en John de Mol Produkties, werkt nu nog op twee locaties. Van het samenbrengen van alle activiteiten in de vestiging Aalsmeer, worden efficiency- en synergievoordelen verwacht. Bovendien wil de directie de lijnen waarlangs de besluitvorming verloopt bekorten.

In het reorganisatievoornemen worden daarom voorstellen gedaan Endemol Nederland nog meer in te richten als een projectorganisatie die sneller dan nu kan inspelen op vragen uit de markt.
Daar hoort een flexibeler personeelsformatie bij, waardoor de omvang van het bedrijf - dankzij de inzet van tijdelijke krachten - in drukke tijden snel kan toenemen en in relatief rustige perioden kan krimpen.

Om de aandacht beter te kunnen richten op het primaire productieproces en op nieuw te ontwikkelen producten en diensten, wil de bedrijfsleiding een aantal werkzaamheden uitbesteden voor zover die niet direct ondersteunend zijn aan de kernactiviteiten. Bovendien neemt door uitbesteding de flexibiliteit van de organisatie toe en zullen naar verwachting op termijn de kosten dalen. In totaal betreft het ongeveer 170 medewerkers (omdat een aantal van hen in deeltijd werkt, gaat het om ongeveer 90 fte's). Endemol Nederland wil nadrukkelijk een inspanningsverplichting aangaan voor het behoud van hun werkgelegenheid.
Met ongeveer 70 medewerkers van wie de arbeidsplaats wordt opgeheven, wil de directie individuele gesprekken voeren om te komen tot een afvloeiingsregeling.
Door het onverminderd hanteren van de vorig jaar november afgekondigde vacaturestop wordt een verdere daling van de vaste personeelsformatie verwacht.

Tot slot neemt de directie van Endemol Nederland zich voor een loonoffer te vragen van het gehele bedrijf. In dat verband komt de bedrijfsleiding terug op de gedane toezegging per 1 januari 2003 de inflatiecorrectie toe te passen. Aangezien 50% van de productiekosten bestaan uit personeelslasten, verwacht Endemol Nederland met deze maatregel haar concurrentiepositie te kunnen verbeteren.

Op dit moment wordt gewerkt aan de opstelling van een sociaal plan, dat de nadelige gevolgen van de reorganisatie in kaart brengt en passende regelingen biedt voor de medewerkers die het aangaat. De directie vraagt de ondernemingsraad om binnen vijf weken advies uit te brengen aangaande het reorganisatievoornemen. Daarna kunnen de plannen nader worden uitgewerkt, zodat de inrichting van de nieuwe organisatie per 1 augustus a.s. haar beslag kan krijgen en eind december voltooid is.


---


Endemol Entertainment