Rijksuniversiteit Groningen

08 apr 2002

Nummer 049 8 april 2002

Symposium 'Levende fysica'

Natuurkunde in een veranderende en complexe wereld

Eric Cornell, Nobelprijs winnaar voor Natuurkunde in 2001, is een van de sprekers op het Voorjaarssymposium 2002 van de NNV (Nederlandse Natuurkundige Vereniging) dat op vrijdag 12 april a.s. gehouden wordt in de Aula van de Rijksuniversiteit Groningen. Het thema 'Levende Fysica' van het symposium wil aangeven dat de natuurkunde een levend vak is met ontwikkelingen op veel gebieden, maar duidt ook op de fysica van de levende materie, waar internationaal een toenemende belangstelling voor is in multidisciplinair onderzoeksverband.
Programma
Noot voor de pers:

Het programma van drie lezingen en vijf parallelle zittingen biedt een keuze uit actuele en vruchtbare ontwikkelingen in de natuurkunde, waaronder de fysica van de levensprocessen. De dag is interessant voor alle natuurkundigen en belangstellenden die zich willen oriënteren op de moderne natuurkunde. Op een 'fysicamarkt' verstrekken instituten en bedrijven informatie over recente ontwikkelingen en nieuwe instrumenten.

Programma


* Na de opening spreekt de ontvanger van de Physica-prijs 2001, Robbert Dijkgraaf (Korteweg-de Vries Instituut, Universiteit van Amsterdam), de Physica-lezing uit onder de titel String Theory and Quantum Gravity.

* Vervolgens spreekt theoretisch fysicus George Zweig (LANL/MIT, VS) over een biofysisch onderwerp onder de titel Listening to the ear.

* Na de lunch is er keuze uit vijf parallelsessies: Nanophysics, Physics of living processes, Subatomic- and Astrophysics, Quantum computing en Physics education. Zestien sprekers uit binnen- en buitenland laten hun licht schijnen over natuurkundige onderzoeksonderwerpen en over het natuurkundeonderwijs op het VWO en in het WO.

* Ten slotte spreekt Nobelprijs winnaar Eric Cornell (JILA, Colorado, VS) zijn lezing Experiments in Bose-Einstein uit.

Noot voor de pers:


* Het symposium wordt gehouden in de Aula van het Academiegebouw, Broerstraat 5, te Groningen en duurt van 9.30 - 17.15 uur.
* Nadere informatie op: www.phys.rug.nl/fysica2002 of bij prof.dr.ir. H. Duifhuis, Biomedische Technologie, RUG, tel. (050)363 47 33/32.