FNV
"WAO-standpunt kabinet brevet sociaal onvermogen"
FNV Voorlichting - publieksinfo@vc.fnv.nl
Het kabinet heeft met haar standpunt over het WAO-plan van de Sociaal-Economische Raad een brevet van sociaal onvermogen afgeleverd. De partijen in de Tweede Kamer moeten nog voor de verkiezingen duidelijk maken waar zij in sociaal opzicht voor staan, zegt FNV-voorzitter Lodewijk de Waal.
Nu het kabinet met haar WAO-standpunt een brevet van sociaal onvermogen heeft afgeleverd, rust op alle partijen in de Kamer de morele plicht om alle WAO'ers en werknemers duidelijk te maken waar zij voor staan. De partijen in de Kamer moeten daartoe zo spoedig mogelijk met elkaar het debat aangaan.
Dat zegt FNV-voorzitter Lodewijk de Waal in reactie op het kabinetsstandpunt over de WAO-voorstellen van de Sociaal-Economische Raad. "Op het punt van de sociale zekerheid zijn we klaar met dit kabinet. Ze zijn geen serieuze gesprekspartner meer. Het woord is nu aan de volksvertegenwoordiging."
Volgens De Waal is een van de de zwartste scenario's werkelijkheid geworden: "Het kabinet heeft naar hartelust gewinkeld èn afgerekend in het SER-voorstel. Aan de ene kant durft het kabinet geen standpunt in te nemen over essentiële punten van het plan, aan de andere kant voert zij op onderdelen verslechteringen door. Mensen die volledig arbeidsongeschikt zijn en mensen die geen kostwinnaar zijn betalen de prijs."
Door over het verhogen van de uitkering voor volledig en duurzaam arbeidsongeschikten en het afschaffen van de WAO-boete voor werkgevers geen standpunt in te nemen legt het kabinet de bal niet alleen bij het nieuwe kabinet, maar ook bij de huidige politieke partijen.
"Veel partijen zeiden met een standpunt over de WAO te willen wachten tot er een SER-advies en kabinetsstandpunt was. Het is nu aan de politieke partijen om voor de verkiezingen duidelijk te maken waar zij in sociaal opzicht voor staan," aldus De Waal.
De FNV-voorzitter noemt het ronduit a-sociaal om arbeidsongeschikten waarvoor geen aangepast werk te vinden is, te veroordelen tot een bijstandsuitkering waarbij voor het inkomen van de partner gekort wordt.
"Daar worden veelal vrouwen die geen kostwinnaar zijn de dupe van. Hun inkomen wordt gereduceerd tot nagenoeg nul. Onacceptabel."
Verder wijst De Waal op het punt van de hogere uitkering voor mensen die zowel volledig als duurzaam arbeidsongeschikt zijn. Nu krijgen WAO'ers gemiddeld 70 procent uitgekeerd. Werkgevers en werknemers hebben in de SER voorgesteld deze uitkering te verhogen tot 75 procent van het gemiddelde salaris.
"We hebben het hier over zieke werknemers die geen reële kans meer hebben om ooit nog aan de slag te komen. Dan is het niet meer dan sociaal om deze mensen een betere inkomensbescherming te bieden dan in het huidige stelsel het geval is."
12 april 2002
Het laatste nieuws van de FNV vindt u elke dag op http://www.fnv.nl/nieuws.