GEZONDHEIDSNIEUWS
Vleesvervanger soja onder vuur
Soja is minder goed voor de gezondheid dan tot dusver werd aangenomen.
Het tijdschrift Gezondheidsnieuws waarschuwt voor een overmatige
consumptie van deze populaire vleesvervanger. Een 'overdosis' soja kan
de veroudering van de hersenen versnellen of schildklierziekten
veroorzaken.
Een onderzoek van de Amerikaanse wetenschapper dr. Lon White toont aan
dat mensen die minstens twee maal per week het sojaproduct tofu eten
te maken krijgen met een snellere veroudering van de hersenen. Bij het
onderzoek van White waren maar liefst achtduizend mensen betrokken. De
onderzoekers vonden een directe relatie tussen tofugebruik en
gewichtsverlies van de hersenen.
Orthomoleculair apotheker Gert Schuitemaker wijst in Gezondheidsnieuws
bovendien op schildklieraandoeningen die meer voorkomen bij mensen die
regelmatig sojaproducten eten. Waarschijnlijk worden de
schildklierziekten veroorzaakt door isoflavonen. Dit zijn
fyto-oestrogenen, hormoonachtige stoffen, die een positieve invloed op
de gezondheid kunnen hebben maar bij een teveel juist een negatief
effect hebben. Volgens Schuitemaker eten vegetariërs vaak meer dan
honderd gram soja per dag. Daarmee lopen ze het risico een overdosis
aan isoflavonen binnen te krijgen.
Liever biologisch
Mag er dan helemaal geen soja meer gegeten worden, is de vraag die
Gezondheidsnieuws voorlegde aan Schuitemaker en aan de in
natuurvoeding gespecialiseerde diëtiste Henny de Lint. Beiden
antwoorden ontkennend. Een lichte hoeveelheid soja heeft juist een
positieve invloed op de gezondheid. Eén tot twee keer per week is
volgens hen de aanbevolen dosering.
De Lint wijst bovendien op het belang van biologische soja. Reguliere
telers gebruiken veel bestrijdingsmiddelen. Daarnaast komt er steeds
meer genetisch gemanipuleerde soja op de markt. Wat dit op de lange
termijn voor de gezondheid betekent, is nog niet bekend. Tot slot
wordt bij de productie van 'gewone' soja gebruik gemaakt van zuurbaden
in aluminium ketels. Dit heeft tot gevolg dat het eindproduct een
grote concentratie aluminium bevat. De stof is schadelijk voor de
nieren van baby's en wordt in verband gebracht met het ontstaan van de
ziekte van Alzheimer.
Vegetariërsbond niet ongerust
Sojaproducten als tempé, ketjap en tofu hebben de laatste jaren een
prominente plaats veroverd in de Nederlandse keuken. Niet in de
laatste plaats dankzij 'vlees-schandalen' als varkenspest, BSE en
mond- en klauwzeer. Toch maakt Hans Bosch, directeur van de
Nederlandse Vegetariërsbond, zich niet echt ongerust vertelt hij in
Gezondheidsnieuws: 'De meeste vegetariërs eten gevarieerd en bovendien
zijn naast sojaproducten steeds meer andere vleesvervangers
verkrijgbaar.'
/////