Arcares


Effect wachtlijstmiddelen onvoldoende

flexibele inzet zal rendement wachtlijstmiddelen vergroten

De wachtlijsten voor zorg stijgen nog steeds. Maar de vraag naar zorg stijgt meer dan de wachtlijsten. Daaruit mag worden afgeleid, dat de inspanningen die verpleeg- en verzorgingshuizen leveren om meer mensen te helpen, resultaat hebben. Er zou echter meer bereikt kunnen worden als de wachtlijstmiddelen flexibel ingezet konden worden. Wervingskosten en kosten voor begeleiding en opleiding van de medewerkers die de extra zorg moeten gaan leveren, moeten uit het gewone budget worden betaald. Dat is vaak niet mogelijk en daardoor blijft een deel van de wachtlijstmiddelen onbenut. Arcares is zeer teleurgesteld dat herhaalde verzoeken om de middelen ook voor aanloopkosten te mogen inzetten nog niets hebben opgeleverd.

Arcares leidt uit de recente gepubliceerde wachtijstgegevens af dat in de V&V-branche behoorlijk wat werk is verzet om de wachtlijsten te bekorten. De gepubliceerde cijfers werden gemeten op 1 oktober 2001, en tonen aan dat de wachtlijsten minder snel zijn gegroeid dan de vrag naar zorg.Voor een verpleeghuisopname bleef de wachtlijst nagenoeg gelijk (stijging met 0,2 %), voor een plaatsing in een verzorgingshuis steeg hij met 2,1 %. Voor thuiszorg, semi- en extramurale zorg steeg de wachtlijst met 12,6 %.

Het resultaat van de inspanningen had echter groter kunnen zijn als zorgondernemers het geld dat beschikbaar kwam, flexibel hadden mogen inzetten. Herhaaldelijk is aan de staatssecretaris toestemming gevraagd een deel van de middelen te mogen gebruiken om wervings- scholings- en begeleidingsactiviteiten te financieren. Die activiteiten zijn nodig om de mensen aan te trekken die de extra zorg moeten gaan leveren. Instellingen moeten die nu uit hun gewone budget betalen.

Deze situatie heeft ertoe geleid dat niet alle middelen die werden aangevraagd benut konden worden. Wel zit er een stijgende lijn in de aanvragen. Voor 2001 zijn beduidend meer middelen aangevraagd voor aanvullende productie dan voor 2000. De extra middelen zijn vooral gevraagd voor semi- en extramurale zorg.

Wachtlijsten vragen om een duurzame oplossing. Daarvoor is ook uitbreiding nodig van structurele capaciteit. Arcares pleit voor:
* 10.000 extra woonzorgplaatsen voor dementeren;
* 24.000 nieuwe woningen in woonzorgcomplexen.
Daarnaast moet de extramurale zorg goed ondersteund worden: met een kostendekkend tarief voor 24-uurszorg, een goede regeling voor de zorginfrastructuur en een flexibele regeling voor welzijnsachtige activiteiten.

Datum: 11/04/2002