Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 11-04-2002
Persberichten district Maastricht (HP 14.30 uur) Donderdag 11 april 2002

Maastricht, verkeerscontroles:
Woensdag 10 april 2002 hebben te Maastricht op twee verschillende plaatsen brom- en snorfietscontroles plaatsgevonden. De controles vonden plaats tussen 12.00 en 20.00 uur en wel op de Boschstraat en de Kastanjelaan te Maastricht. Surveillerende motorrijders van de politie selecteerden uit de ruime omgeving van de Boschstraat en de Kastanjelaan brom- en snorfietsen en brachten deze naar de controleplaatsen op de genoemde straten waar zowel de bestuurders als de voertuigen aan een uitgebreide controle werden onderworpen. In het totaal werden 178 voertuigen gecontroleerd. Zes bromfietsen werden in beslaggenomen. Vier omdat de voertuigen voorzien waren van een vals chassisnummer en mogelijk van diefstal afkomstig zijn, een omdat deze niet meer verzekerd was en de laatste omdat er een verder rijtechnisch onderzoek aan moet plaatsvinden. In het totaal werd 104 maal proces-verbaal opgemaakt, de meeste wegens het vertonen van een te hoge constructiesnelheid waardoor de voertuigen te hard kunnen rijden de andere wegens het vertonen van rijtechnische gebreken.

Bunde, onder invloed tegen boom gereden:
Een 18 jarige automobilist uit Maastricht heeft donderdagmorgen 11 april 2002 onder invloed van alcohol met zijn auto een aanrijding veroorzaakt met een tegenligger en reed daarna zonder te stoppen verder. Kort daarna reed hij met zijn auto tegen een verkeersbord en een boom waarbij hij gewond raakte.
Op de Pletsstraat te Bunde reed de inwoner van Maastricht omstreeks 00.40 uur met een te hoge snelheid door een bocht waardoor hij op de linker weghelft terechtkwam. Daar volgde een flankaanrijding met een tegemoet rijdende personenauto. Na de aanrijding stopte de veroorzaker van het verkeersongeval niet maar reed verder. Kort daarna reed de inwoner van Maastricht op de Maastrichterlaan te Bunde tegen een verkeersbord en een boom. Hij raakte daarbij gewond aan zijn gezicht, schouder en knie. De automobilist kon op eigen kracht uit zijn auto komen en bleef ter plaatse tot de komst van de door een getuige gewaarschuwde politie.
Door de aanrijding raakte de toch al beschadigde auto van het slachtoffer in brand en liep zware brandschade op. Vermoedelijk is de auto totaal beschadigd. Een bergingsbedrijf moest de auto wegslepen. Het slachtoffer is met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Daar werd door een politiearts van hem een bloedproef afgenomen welke voor het vaststelen van het alcoholpromillage is gezonden naar het Nederlands forensisch instituut te Rijswijk. De politie maakt tegen de inwoner van Maastricht proces-verbaal op.

Margraten, Inbraak in pastorie:
Woensdag 10 april 2002 heeft tussen 14.00 en 17.30 uur een inbraak plaatsgevonden in de pastorie gelegen aan de Pastoor Brouwersstraat te Margraten. Hoe de toegang tot de pastorie werd verkregen is onbekend gebleven. Ontvreemd werden diverse porseleinen voorwerpen en een nog onbekend geldbedrag.
Een poging tot inbraak in de pastorie aan de Sint Jozefstraat te Eijsden deed zich woensdagavond tussen 18.00 en 19.00 uur voor. Twee vrouwen deden daar een poging en raam te forceren. Mogelijk omdat zij ontdekt werden namen zij overhaast de vlucht. De politie stelt een onderzoek in naar beide gevallen.

Maastricht, wijktoezicht:
De politie heeft woensdagavond tussen 17.00 en 22.00 uur in de stadsdelen Daalhof, Dousberg, Belfort en Mariaberg gericht en projectmatig politietoezicht uitgevoerd. De nadruk lag op het plegen van fiets- en bromfietsdiefstallen, de actie Niets erin ..Niets eruit en (verkeers)toezicht met name op gedragingen van de jeugd. Onopvallend werden in de genoemde wijken op plaatsen waar met regelmaat fietsen en bromfietsen worden gestolen toezicht gehouden. Er deden zich geen bijzonderheden voor. In het kader van Niets erin niets eruit werden ongeveer 200 geparkeerde personenautos gecontroleerd op de aanwezigheid van waardevolle spullen. Diverse autos werden ofwel open aangetroffen, ofwel werden er GSMs, of andere waardevolle spullen zichtbaar aangetroffen. Alle gecontroleerde voertuigen kregen op hun auto een briefje van de politie bevestigd dat de auto door de politie werd gecontroleerd.
Het gericht verkeerstoezicht leverde 23 processen-verbaal op. Deze werden opgemaakt voor het rijden zonder bromfietscertificaat in bezit te hebben (2x), het rijden zonder aanduiding gele plaat/ oranje plaat (3x), het rijden zonder helm (4x), het rijden zonder verlichting (5). De andere overtredingen betroffen het te hard rijden, het rijden over het trottoir en het foutief parkeren.

Maastricht, straatrover aangehouden:
Een 30 jarige inwoner van het Genk is dinsdag 9 april 2002 door de politie aangehouden na het plegen van straatroof te Maastricht. Het 58 jarige slachtoffer liep samen met haar vierjarige kleinzoon dinsdagmorgen kort voor twaalf uur vanaf de bushalte aan de dr. Van Kleefstraat naar het winkelcentrum de Brusselsepoort te Maastricht. Tijdens het oversteken van de kruising liep een jongeman haar tegemoet die in het voorbijlopen haar de schoudertas met een fikse ruk afhandig maakte. De vrouw probeerde haar tas nog wel even vast te houden maar er werd te hard aan getrokken. Na het in bezit krijgen van de tas zette de straatrover het op een lopen. Een automobilist die de straatroof had zien plaatsvinden volgde de straatrover onopvallend en waarschuwde de politie. Een getuige, een fietster, die eveneens de straatroof had zien plaatsvinden volgde de straatrover en riep hem aan. De straatrover gooide de buitgemaakte tas weg en bleef hard weglopen. Toen de getuige (fietster) bemerkte dat de straatrover de beurs uit de tas had gehaald ging zij weer achter de straatrover aan die daarop ook de beurs weggooide.
De automobilist zag tijdens het gesprek met de politie dat de straatrover in een Belgische bus stapte welke in de richting van België reed. Deze getuige ging daarop met zijn auto tergend langzaam voor de Belgische bus rijden in afwachting van de komst van de politie. De buschauffeur die zich gruwelijk ergerde aan het gedrag van de automobilist belde met de politie, maar kreeg daar de werkelijke reden te horen. Op Nederlands grondgebied kon de politie de straatrover uit de bus halen. Hij werd voor verder onderzoek ingesloten aan het politiebureau te Maastricht. Daar bekende hij ook de straatroof.