Ministerie van Financiën

Persbericht
PERS-2002-91
Den Haag, 11 april 2002

Zalm: bestrijding van XTC-handel en -productie vereist intelligente en realistische aanpak

Minister Zalm heeft vandaag het symposium "XTC en 't gewin' in Eindhoven geopend. Het symposium werd georganiseerd door de Unit Synthetische Drugs (USD). In zijn speech benadrukte minister Zalm de kansen die er zijn om door intensieve samenwerking tussen verschillende diensten, de pakkans voor drugscriminelen te verhogen én de enorme winsten in de XTC-handel aan te pakken. De samenwerking in de vorm van de USD, maar ook het financieel rechercheren zijn voorbeelden van een intelligente aanpak. Zalm verzette zich tegen ondoordachte maatregelen, zoals een kostbare en onwerkbare 100% scan van alle containers in de Rotterdamse haven.

Nederland geldt als de grootste XTC-producent ter wereld en er is dus alle reden voor een harde aanpak. Het gewin in deze 'bedrijfstak' is enorm en juist de aanpak van dat gewin biedt grote kansen op succes. Samenwerking op verschillende terreinen is daarbij cruciaal en de Unit Synthetische Drugs, waarin onder andere douane, politie, FIOD-ECD en OM samenwerken, is een goed voorbeeld van die samenwerking. In 2001 heeft het kabinet de nota "Samenspannen tegen XTC" uitgebracht. Hiermee werd 90 miljoen euro extra ter beschikking gesteld voor maatregelen als: XTC-teams bij regionale politiekorpsen, meer drugshonden, versterking van het OM, meer gebruik van scanapparatuur, versterking van de USD en vooral een nog betere samenwerking en informatie-uitwisseling tussen verschillende diensten, ook internationaal. Ook hier geldt: een intelligente en realistische aanpak is nodig en geen onhaalbare en kostbare voorstellen als een 100% scan van alle containers in de Rotterdamse haven. Dat deze aanpak z'n vruchten afwerpt, blijkt uit de operatie Mercure van enkele weken geleden, waarbij 335.000 XTC-pillen onderschept werden.

Van steeds groter belang bij de aanpak van XTC-winsten, is financieel rechercheren. De FIOD-ECD beschikt over deskundigheid en ervaring op dit terrein. Daarbij worden vaak zeer complexe geldstromen van de georganiseerde criminaliteit onderzocht en worden winsten zoveel mogelijk ontnomen. Die aanpak betekent een aanpak bij de wortel.

Minister Zalm heeft daarnaast nog twee aanvullende mogelijkheden benadrukt: witwassen en de Melding Ongebruikelijke Transacties. Om de herkomst van illegale winsten te verhullen, moeten die winsten in het normale economische verkeer worden gebracht. Het Kenniscentrum Witwassen van de FIOD-ECD maakt risico-analyses die voor ambtenaren van de Belastingdienst signalen opleveren voor mogelijke witwaspraktijken. Die signalen kunnen vervolgens ook leiden tot onderzoek naar achterliggende criminele praktijken. Witwassen bergt ook het risico in zich van verwevenheid van de boven- en onderwereld, waarbij crimineel geld het financieel stelsel binnendringt en op die manier de werking en goede naam van dat stelsel in gevaar brengt. Ook bestaat het risico dat criminelen, door aankoop van aandelen, invloed krijgen binnen respectabele ondernemingen. De hele samenleving kan zo in de greep van de misdaad raken. De Wet Melding Ongebruikelijke Transacties wordt verder uitgebreid en ook de Douane zal ongebruikelijke transacties, in de vorm van ongebruikelijk vervoer van geld of daarmee gelijk te stellen goederen, gaan melden. Nog een voorbeeld van een intelligente aanpak, want de handel in XTC is voor een groot deel contante handel.