Federatie van Ouderverenigingen

Wvg

10 april 2002

Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg)

Op 25 maart 2002 ondertekenden de Federatie van Ouderverenigingen, de CG-Raad en Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties samen met minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten het Wvg-protocol. Het is een soort norm voor een behoorlijke toepassing van deze wet.

In het protocol staat dat de gemeente een heldere procedure moet hanteren. Bij de aanvraag van een Wvg-voorziening moet de gemeente de aanvrager binnen veertien dagen laten weten wat er gebeurt met de aanvraag, hoe de indicatie-advisering werkt en hoe men een klacht kan indienen. Deze informatie moet toegankelijk zijn. Bij de aanvraag van kleine voorzieningen kan volstaan worden met een lichte en vooral snelle procedure en bij hoge urgentie is een spoedprocedure mogelijk. Bij het beoordelen van een aanvraag voor voorzieningen moet de gemeente rekening houden met de persoonlijke voorkeuren en omstandigheden van de aanvrager en zijn gezin.
In het protocol is een toetsingskader opgenomen. Dit toetsingskader moet de gemeente hanteren bij haar beoordeling welke voorziening geëigend is voor een cliënt. Een voorziening moet doeltreffend, doelmatig en afgestemd zijn op de specifieke situatie van de gebruiker.

Enkele voor de FvO belangrijke punten bleken niet haalbaar. Zo is in het protocol het recht op een persoonsgebonden budget niet vastgelegd. Ook het logeerbaar maken van de 'ouderlijke' woning is niet opgenomen.In de praktijk zal moeten blijken of het protocol de problemen oplost en het gewenste maatwerk oplevert. Een ding is zeker: de gemeente moet meer uitgaan van wensen en persoonlijke omstandigheden. Met het protocol in de hand kunnen ouderverenigingen samen met het plaatselijke platform de gemeente aansporen tot een beter Wvg-beleid.