Inspectie voor de Gezondheidszorg


Woensdag 10 april 2002

IGZ: NUCLEAIRE GENEESKUNDE VEILIG, MAAR MEER KWALITEIT GEWENST

De uitvoering van de nucleaire geneeskunde is over het algemeen veilig. Toch is op het gebied van de kwaliteit van de geleverde zorg verbetering mogelijk. Dat blijkt uit het onderzoek naar de kwaliteit van afdelingen nucleaire geneeskunde dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vandaag aan de beroepsgroepen presenteert. In dit onderzoek is gekeken naar de procedures rond het medisch handelen, de bereiding van de radiofarmaca, de stralingshygiëne met betrekking tot de patiënt en de apparatuur op de afdeling nucleaire geneeskunde.

Ondanks grote inspanningen van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde, de Nederlandse Vereniging voor Klinische Fysica en de Nederlandse Vereniging van ziekenhuisapothekers blijkt op een aantal gebieden verbetering mogelijk. Het gaat hierbij met name om de kwaliteitsborging. Onveilige situaties moeten structureel worden voorkomen en de tekortkomingen moeten worden verbeterd. De IGZ ziet dat de ontwikkeling van kwaliteitssystemen, ondanks de inwerkingtreding van de Kwaliteitswet in 1996, slechts langzaam van de grond komt. De IGZ vindt dan ook dat de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en de Vereniging van Academische Ziekenhuizen hier een grotere rol in moeten spelen.

De Inspectie constateert verder in het onderzoek dat de bereiding van de radiofarmaca op de meeste afdelingen Nucleaire Geneeskunde niet voldoet aan de eisen die zijn vastgelegd in de veldnorm die de kwaliteit van de producten moet waarborgen. Ook de omstandigheden waaronder de producten worden gemaakt voldoen niet. Een klinisch fysicus die op grond van het Besluit stralingsbescherming Kernenergiewet mede voor dit onderwerp op afdelingen Nucleaire Geneeskunde verplicht is, is op éénvijfde van de afdelingen niet aanwezig.

De Inspectie verwacht dat de aanbevelingen voor verbeteringen van het proces en de faciliteiten zullen worden opgevolgd. Bij de bezochte ziekenhuizen was men tijdens de inspectieronde al bezig tekortkomingen te verbeteren. De Inspectie zal de komende jaren de ontwikkeling van de nucleaire geneeskunde nauwlettend volgen en als het nodig is optreden.

Meer informatie : het pdf-bestand van het rapport Nucleaire Geneeskunde