Vereniging Milieudefensie


Commissiedebat Tweede Kamer
Milieudefensie: energiebeleid ongeloofwaardig

Amsterdam, 10 april 2002 --- Milieudefensie vindt de energie- en klimaatkoers van de regering volstrekt ongeloofwaardig. Vandaag bleek tijdens het eerst deel van het commissiedebat over het Nederlandse energiebeleid dat de wil ontbreekt om de politieke klimaatbeloftes om te zetten in daadwerkelijk beleid. Het ontbreken van milieueisen bij de liberalisering van de energiemarkt is daarvan slechts één voorbeeld.

De politiek laat na om harde milieueisen te stellen bij de verdere liberalisering van de energiemarkt. Jasper Korff, Milieudefensie campagneleider-Energie en Klimaat: 'Deze lakse houding leidt er toe dat Nederland meer vuile stroom, waaronder kernenergie, importeert dan ooit tevoren. En dat terwijl de schone centrales in ons land op de nominatie staan om gesloten te worden of al gesloten zijn.'

Milieudefensie vindt dat de overheid de milieukwaliteit van de stroom moet waarborgen, iets dat nu niet gebeurt. Korff: 'De overheid moet de spelregels van de geliberaliseerde markt zo opstellen dat er geen vuile stroom wordt geïmporteerd, de milieukosten onderdeel zijn van de prijs, klanten weten wat ze kopen en echte duurzame energie en energiebesparing worden gestimuleerd.'

Concrete maatregelen om de almaar stijgende CO2 uitstoot tegen te gaan, zijn mogelijk. Dat bevestigde onlangs nog het Rijks Instituut voor Milieuhygiëne (RIVM) na onderzoek van de partijprogramma's. De regeringspartijen partijen en het CDA lieten vandaag echter zien dat ze geen moeite doen om hun maatregelen werkelijk ingevoerd te krijgen.

De differentiatie en verhoging van de ecotax (Regulerende Energiebelasting, REB) is daar een pregnant voorbeeld van. Uit het RIVM-rapport blijkt dat deze ecotax tussen de 2,9-12,4 miljard kilo CO2-besparing kunnen opleveren en daarmee een substantiële bijdrage kunnen leveren aan het halen van de Kyotodoelstelling van 40 miljard kilo. Morgen krijgen de partijen een herkansing als de evaluatie van de Uitvoeringsnota Klimaatbeleid op de agenda staat.

Einde persbericht