ChristenUnie


Loos mestcontract is gebakken lucht Woensdag 10 April 2002 - 15:52

ChristenUnie wil af van loze mestcontracten

Sinds 1 januari dit jaar is elke veehouder verplicht een mestcontract te sluiten wanneer deze meer mest produceert dan volgens de EU-nitraatrichtlijn is toegestaan. Een loos contract komt er op neer dat een veehouder een mestcontract moet sluiten voor mest die hij niet heeft of die hij op zijn eigen bedrijf verantwoord kan aanwenden. Een gemiddelde melkveehouder kan daardoor duizenden guldens per jaar kwijt zijn voor in wezen gebakken lucht, aldus Dick Stellingwerf, landbouwwoordvoerder van de ChristenUnie.

Bij de mestcontracten wordt niet uitgegaan van de werkelijke mestproductie per dier, maar van een gemiddeld berekende (forfaitaire) hoeveelheid. Alle koeien worden geacht evenveel stikstof uit te scheiden. Op bedrijven met een klein koeienras of waar men doelmatig met de stikstof omspringt, kan de werkelijke stikstofproductie aanzienlijk lager liggen dan de volgens de normen geproduceerde hoeveelheid. Dergelijke bedrijven hebben op papier wel teveel mest, maar in werkelijkheid niet.

De situatie kan zich ook voordoen dat er wel meer mest wordt geproduceerd dan de Europese nitraatrichtlijn toestaat, maar dat via de producten (bijv. melk en vlees) zoveel mineralen worden afgevoerd, dat er per saldo geen sprake is van een mineralenoverschot. Dit laatste is geregeld in het andere deel van de mestwetgeving, het mineralenaangiftesysteem (Minas). Op grond van de huidige regels is de absurde situatie denkbaar dat een boer dierlijke mest moet afvoeren en vervolgens extra kunstmest moet aankopen om zijn gras voldoende te laten groeien. Hij moet dan dus twee keer kosten maken.

De ChristenUnie heeft vanaf het begin gewezen op het ontstaan van deze bizarre situatie. Eerst werd gedacht dat slechts enkele loze contracten zouden moeten worden gesloten. Uit onderzoek van het RIVM blijkt nu dat, wanneer per 2003 de nieuwe aangescherpte normen gaan gelden, 75% van de door melkveehouders af te sluiten contracten loos zijn. Deze verplichte windhandel kost de gemiddelde melkveehouder, blijkens dit onderzoek, elk jaar zon 800 per bedrijf.

Volgens Dick Stellingwerf moet de meststoffenwet op dit punt worden aangepast. Boeren die structureel loze contracten moeten afsluiten, zouden ontheffing van deze verplichting moeten krijgen. Op die manier wordt een goede bedrijfsvoering beloond en wordt voorkomen dat onnodig beslag wordt gelegd op 200.000 hectares grond. Andere veehouders, die echt mest teveel hebben, kunnen hierop geen mest meer kwijt. Wanneer de 200.000 hectare vrij komt, zal dat ook een gunstige invloed hebben op de contractprijs voor de overige veehouders.


---