Vereniging Nederlandse Gemeenten

Waardering voor het gemeentelijk belastinggebied

Het gemeentelijk belastinggebied is niet te klein en niet te groot. De huidige omvang stelt bestuurders voldoende in de gelegenheid om zelfstandige besluiten te nemen. Maar verbeteringen zijn gewenst en mogelijk. Dit schrijft de VNG in de brochure Waardering voor het gemeentelijk belastinggebied die op 9 april tijdens de jaarlijkse VNG-belastingconferentie is gepresenteerd.

De brochure vormt een reactie op het rapport van het Erasmus Studiecentrum Belastingen Lokale Overheden (ESBL) over gemeentelijke belastingen in de 21e eeuw, een vorig jaar gepubliceerd onderzoek waartoe overigens de VNG opdracht heeft gegeven.

Tot de voorstellen voor verbetering van het gemeentelijk belastingstelsel behoren afschaffing van de vrijstelling van OZB voor onder meer werktuigen, kerken en kassen en een aantal verbeteringen in de Wet waardering onroerende zaken (WOZ) die meer maatwerk door gemeenten mogelijk maken.

Zo kan de zogeheten werktuigenvrijstelling in de OZB worden afgeschaft. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om installaties van fabrieken. Sommige onderdelen daarvan ziet de wet als werktuigen, die niet in de OZB-heffing terugkomen. De vereniging maakt overigens een voorbehoud bij dit voorstel. Nader onderzoek moet aantonen dat de kosten van waardering door de afschaffing niet stijgen.

Ook de ontheffing van de OZB voor cultuurgrond zoals boerenland en voor kassen, ziet de VNG het liefst beëindigd worden. Maar dan wel met flankerend beleid om ongewenste gevolgen op te vangen.

De OZB behoort in de toekomst vier afzonderlijke belastingen te omvatten: gebruikersbelastingen voor woningen en niet-woningen en twee eigenarenbelastingen voor beide objectvormen. Deze wijziging sluit volgens de VNG goed aan bij de belevingswereld van de burgers. Daarnaast leidt zij tot grotere beleidsvrijheid voor gemeenten.

Onder meer ten behoeve van de OZB stellen gemeenten om de vier jaar de waarde van onroerende zaken vast. Dat kost tijd en geld. Gemeenten werken er hard aan om de kosten te verlagen tot ongeveer 110 miljoen euro in 2003. De VNG beveelt aan om de waarderingscyclus van vier jaar te verkorten. Dat zal de kwaliteit van de waardering ten goede komen en onder meer leiden tot minder bezwaarschriften.

Den Haag, 9 april 2002

Voor meer informatie kunt u terecht bij drs. Robbert Verkuijlen, tel.nr. 070 - 3738228 of Henk Goulooze, tel.nr. 070 3738514.