Rijksuniversiteit Groningen

10 apr 2002

Nummer 47 9 april 2002

uitnodiging persconferentie

RUG en AZG gaan Universitair Medisch Centrum Groningen oprichten

De Rijksuniversiteit Groningen en het Academisch Ziekenhuis Groningen hebben het voornemen om het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) op te richten. Dinsdag 9 april 2002 ondertekenen de voorzitter van het College van Bestuur van de universiteit en de voorzitter van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis een intentieverklaring waarin dit voornemen nader wordt toegelicht. Het UMCG wordt gevormd door het Academisch Ziekenhuis Groningen en de Faculteit der Medische Wetenschappen van de RUG.

In Nederland zijn de universiteiten verantwoordelijk voor het onderzoek- en onderwijsbeleid en de academische ziekenhuizen zijn verantwoordelijk voor patientenzorg, werkplaatsfunctie en opleiding tot medisch specialist. Deze taken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Medisch onderwijs en onderzoek worden veelal verricht door mensen die ook patientenzorgtaken uitvoeren. In de dagelijkse praktijk werken AZG en de medische faculteit al veel samen, maar met de stap richting UMC ontstaat de mogelijkheid om het beleid te integreren, waardoor er efficienter gewerkt kan worden. Daarover is nu overeenstemming bereikt.

Met de vorming van het UMCG komt er een integraal beleid met betrekking tot medisch onderwijs en onderzoek, patiëntenzorg, werkplaatsfunctie en specialistenopleiding. De hoofdlijnen van beleid en beheer worden vastgesteld door een nieuw op te richten Gemeenschappelijk Beleidsorgaan (GBO) dat zal optreden als hoofdbestuur. In het GBO hebben zitting de collegevoorzitter van de RUG, de decaan van de medische faculteit en de voorzitter van Raad van Bestuur van het AZG. De laatste is voorzitter van het GBO. Voor de dagelijkse bestuurs- en beheersaangelegenheden, alsmede voor de voorbereiding en de uitvoering van de hoofdlijnen van het beleid en het bestuur is het Gemeenschappelijke Uitvoeringsorgaan (GUO) verantwoordelijk dat als zodanig zal optreden als het bestuur van het UMC.

Het UMCG wordt geen aparte rechtspersoon. De Wet op het Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek biedt daar ook geen ruimte toe. Het is wel de bedoeling dat het UMCG als bestuurlijke eenheid zal optreden. Het moet een organisatie worden die een sterke interne samenhang vertoont en die gekenmerkt wordt door een eigen cultuur waarin de academische invalshoek een dominante factor is. De organisatiestructuur moet integraal bestuur mogelijk maken, zonder dat aan de wettelijke verantwoordelijkheden van RUG en AZG tekort wordt gedaan.

Het is de bedoeling dat de voorbereidende fase na de zomer zal zijn afgerond. In die periode worden de verschillende bestuursorganen opgericht en de reglementen aangepast. Een projectgroep gaat in diezelfde tijd een projectbeschrijving opstellen en een inventarisatie maken van onderwerpen die ter sprake moeten komen. In het najaar start de concrete uitwerking, die zeker anderhalf jaar zal vergen.

Noot voor de pers

Meer informatie:

* Bureau Voorlichting AZG, tel. (050) 361 2200, fax (050) 361 4200
* Interne en Externe Betrekkingen RUG, tel. (050) 363 5446, fax (050) 363 6300, e-mail vpr@bureau.rug.nl

Persconferentie

Tijd: 9 april 2002, 14.00 uur

Plaats: Bestuurskamer AZG (melden bij de balie in de Ontvangsthal AZG)

Programma:

* inleiding drs. J. Hamel, voorzitter Raad van Bestuur Academische Ziekenhuis Groningen

* inleiding dr. S.K. Kuipers, voorzitter College van Bestuur Rijksuniversiteit Groningen

* ondertekening

* gelegenheid voor het stellen van vragen