Gemeente Zwolle

Nieuw college stelt "paardenbeleid" vast Datum uitgave: 09-04-2002
Onderwerp :Milieu en woonomgeving
Regels tegen illegaal gebruik van gemeentegrond

Het nieuwe college van B. en W. heeft het 'paardenbeleid' vastgesteld. Het 'paardenbeleid' houdt in dat er regels zijn gesteld aan het legaal en illegaal gebruik maken van gemeentegrond. Deze beleidsregels zijn nodig, omdat er op dit moment problemen zijn ontstaan bij het houden van paarden op gemeentegrond door particulieren. De problemen variëren van verkeersoverlast tot het houden van te veel paarden op een te klein stuk land. Het houden van paarden op gemeentegrond is historisch gegroeid.

In de Algemene Plaatselijke Verordening staat dat de eigenaar van vee, dat zich bevindt op een stuk land aan de weg, het land zodanig moet afsluiten, dat het vee de weg niet kan bereiken. Daarnaast geldt voor alle aan particulieren te verhuren percelen dat er een deugdelijke afrastering wordt geplaatst.

Legaal gebruik maken van gemeentegrond
Legale ingebruikneming van gemeentegrond door particulieren kan alleen door middel van een huurovereenkomst met de gemeente. De gemeente verhuurt uitsluitend grond aan particulieren voor het houden van paarden (dieren) als de huurder ook grond van zichzelf of van derden in gebruik heeft. Dit om te voorkomen dat de huurder afhankelijk is van gemeentegrond voor het houden van zijn paarden (dieren). Ook worden regels gesteld omtrent gebruik en veiligheid.

Illegaal gebruik maken van gemeentegrond
Als iemand illegaal gebruik maakt van gemeentegrond voor het houden van paarden (maar ook andere dieren) en de eigenaar van het paard bekend is, dan kan deze persoon worden aangesproken op het illegaal gebruiken van de grond. Een verzoek tot ontruiming kan worden ingediend bij de rechter als de eigenaar van het paard - dat op een illegaal verkregen stuk gemeentegrond staat - weigert het stuk grond te verlaten.

Het paard wordt gezien als een gevonden voorwerp als de eigenaar van het paard niet bekend is en het dier staat illegaal op een stuk gemeentegrond. Op grond van het Burgerlijk Wetboek kan de vinder van het paard het dier in bewaring geven bij de gemeente. De gemeente brengt het paard naar een schutstal. De burgemeester is na twee weken nadat het dier door de gemeente in bewaring is genomen, bevoegd het dier tegen betaling van een koopprijs en anders om niet aan een derde in eigendom over te dragen. Mocht deze oplossing uitgesloten zijn, dan is de burgemeester bevoegd het dier te laten afmaken. De termijn van twee weken hoeft niet te worden afgewacht als het dier slechts met onevenredig hoge kosten kan worden bewaard of afmaking om geneeskundige redenen is vereist.

Dierenwelzijn
De regels voor het bewaken van dierenwelzijn is geregeld in de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren. Het toezicht daarop wordt gehouden door de inspecteur van de Dierenbescherming. De gemeente kan dus geen regels maken als het gaat om de welzijn van de dieren. Dit is wettelijk geregeld.

Gemeentegrond
De gemeente Zwolle is eigenaar van hectares agrarische grond. Hiervan is een deel langjarig verpacht aan landbouwers. Een ander deel is beschikbaar voor de uitbreiding van de stad. De grond, dat voor planontwikkeling is bedoeld en ruilgronden, wordt vaak éénjarig verpacht aan agrariërs. Anderen, niet-agrariërs, konden/kunnen in aanmerking komen voor kleine percelen grond. In deze categorie doen zich de laatste jaren problemen voor. Hierbij gaat het vaak om het houden van (te veel) paarden op de kleine percelen grond van de gemeente. Ook komt het voor dat eigenaren te veel paarden hebben ten opzichte van de hun beschikbare grond. Deze gaan dan over tot het illegaal laten lopen van de paarden op gemeentelijke gronden, die hier niet voor zijn bestemd.

Bron: Communicatie
Datum van 09-04-2002 tot 15-04-2002