Voedingscentrum
april 2002

In het aprilnummer van Voeding Nu:

Kant-en-klaarmaaltijden onderzocht
Erik Konings, Boudewijn Breedveld, Hilde van Oosten Ruim tweehonderdduizend mensen zijn voor hun dagelijkse warme maaltijd aangewezen op een ziekenhuis- of instellingskeuken. Is de voedingswaarde van deze maaltijden voldoende? En welke manier van bereiden is het best om de noodzakelijke voedingsstoffen te behouden?

Functionele voeding te keur
Hans Kraak
Functionele voedingsmiddelen beloven zowel de consument als de producent profijt. Tijdens het internationale congres Functional foods 2002 stalden de producenten hun waren ter keuring uit. De producten waren gericht op de gezondheid voor hart en bloedsomloop, het spijsverteringskanaal, de botten en het immuunsysteem.

Schimmelgiffen in de voeding
Hans van Egmond
Het was een onzichtbaar vuur dat het vlees van het gebeente scheidde en opvrat. In de Middeleeuwen waren mycotoxinen al gevreesd, maar pas de laatste decennia komt het onderzoek naar toxinen van schimmels die in de voeding terecht kunnen komen pas goed op gang. Met de aandacht neemt ook de kennis toe.

Wees matig met kaneel
Mariëlle Spanjersberg
Er zijn indirecte aanwijzingen dat coumarine, een belangrijk bestanddeel van kaneel, teratogeen kan zijn. Het verband is pas nu gelegd en er is nog geen onderzoek naar gedaan. Toch adviseert het Voedingscentrum momenteel gedurende de zwangerschap matig te zijn met kaneelhoudende producten.

Biologische landbouw
Hans Kraak
Nederlanders staan te boek als goedkope knabbelaars die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten, zei Minister Brinkhorst tijdens het congres 'EKO: een kwestie van kiezen'. Bij beantwoording van de vraag of biologische producten gemeengoed worden lijkt de prijs nog een belangrijker discussiepunt dan de kwaliteit.

Scholierenconferentie
Zo'n 1700 leerlingen van 4 en 5 VWO bezochten 14 maart de scholierenconferentie van de Wageningen Universiteit op zoek naar informatie over voeding voor hun profielwerkstuk. Met proeven, ruiken, beoordelen, vragen, experimenteren en bereiden maakten de leerlingen kennis met voeding tijdens de meer dan veertig verschillende workshops en de informatiemarkt. Een verslag.

In Beeld
Een grafische weergave van gegevens uit het RIVM-RIKILT-rapport: Dioxins and dioxin-like PCBs in foodstuffs: occurance and dietary intake in The Netherlands at the end of the 20th century.

Informatie over abonnementen
Vorige maand in Voeding Nu
Zie ook www.voedingscentrum.nl