Voedingscentrum
april 2002
In het aprilnummer van Voeding Nu:
Kant-en-klaarmaaltijden onderzocht
Erik Konings, Boudewijn Breedveld, Hilde van Oosten
Ruim tweehonderdduizend mensen zijn voor hun dagelijkse warme maaltijd
aangewezen op een ziekenhuis- of instellingskeuken. Is de
voedingswaarde van deze maaltijden voldoende? En welke manier van
bereiden is het best om de noodzakelijke voedingsstoffen te behouden?
Functionele voeding te keur
Hans Kraak
Functionele voedingsmiddelen beloven zowel de consument als de
producent profijt. Tijdens het internationale congres Functional foods
2002 stalden de producenten hun waren ter keuring uit. De producten
waren gericht op de gezondheid voor hart en bloedsomloop, het
spijsverteringskanaal, de botten en het immuunsysteem.
Schimmelgiffen in de voeding
Hans van Egmond
Het was een onzichtbaar vuur dat het vlees van het gebeente scheidde
en opvrat. In de Middeleeuwen waren mycotoxinen al gevreesd, maar pas
de laatste decennia komt het onderzoek naar toxinen van schimmels die
in de voeding terecht kunnen komen pas goed op gang. Met de aandacht
neemt ook de kennis toe.
Wees matig met kaneel
Mariëlle Spanjersberg
Er zijn indirecte aanwijzingen dat coumarine, een belangrijk
bestanddeel van kaneel, teratogeen kan zijn. Het verband is pas nu
gelegd en er is nog geen onderzoek naar gedaan. Toch adviseert het
Voedingscentrum momenteel gedurende de zwangerschap matig te zijn met
kaneelhoudende producten.
Biologische landbouw
Hans Kraak
Nederlanders staan te boek als goedkope knabbelaars die voor een
dubbeltje op de eerste rang willen zitten, zei Minister Brinkhorst
tijdens het congres 'EKO: een kwestie van kiezen'. Bij beantwoording
van de vraag of biologische producten gemeengoed worden lijkt de prijs
nog een belangrijker discussiepunt dan de kwaliteit.
Scholierenconferentie
Zo'n 1700 leerlingen van 4 en 5 VWO bezochten 14 maart de
scholierenconferentie van de Wageningen Universiteit op zoek naar
informatie over voeding voor hun profielwerkstuk. Met proeven, ruiken,
beoordelen, vragen, experimenteren en bereiden maakten de leerlingen
kennis met voeding tijdens de meer dan veertig verschillende workshops
en de informatiemarkt. Een verslag.
In Beeld
Een grafische weergave van gegevens uit het RIVM-RIKILT-rapport:
Dioxins and dioxin-like PCBs in foodstuffs: occurance and dietary
intake in The Netherlands at the end of the 20th century.
Informatie over abonnementen
Vorige maand in Voeding Nu
Zie ook www.voedingscentrum.nl