Gemeente Wassenaar

Afvoer asbest Bonifaciusschool gestart
10-04-2002

Deze week is een begin gemaakt met de voorbereidende werkzaamheden voor de asbestsanering van de begin dit jaar aangetroffen asbest in de Bonifaciusschool.
De asbestplaatjes bevinden zich in de spouwbladen tussen de binnen- en buitenmuren van de school, aan het Kloosterland 5. Het materiaal is ontdekt door de aannemer tijdens restauratiewerkzaamheden van de school. De aannemer heeft direct daarop een gespecialiseerd bedrijf in armen genomen om nader onderzoek te doen en het gemeentebestuur heeft vervolgens contact opgenomen met de G.G & GD om verder advies.

Een eerste onderzoek van een paar maanden terug leerde dat er geen sprake is van gevaar voor de volksgezondheid. Het asbest heeft zich niet verspreid, omdat het vastzit waar het aangetroffen is. Uit voorzorg is de school afgezet met linten en er zijn waarschuwings borden geplaatst. Aannemer Hillen en Roosen heeft asbestspecialist, STC uit Alphen a/d Rijn ingeschakeld om het in fases af te voeren. Dit geschiedt aan de hand van een begin dit jaar samengestelde plan van aanpak. Het asbest wordt vervolgens veilig en wel in dubbel gevoerde, speciaal daarvoor bestemde zakken afgevoerd richting de Maasvlakte, waar een speciaal depot is om te worden op geslagen.

Het gecertificeerd bedrijf zal het schoolgebouw voorzien van isolerende compartimenten. Via een bouwsteiger wordt deel voor deel van het gebouw ingepakt en afgesloten. Met speciale afzuiging apparatuur kan het materiaal vervolgens worden afgevoerd in de daarvoor bestemde zakken. De verwijdering van het asbest zal naar verwachting tot 26 juni duren. De kosten die dit alles met zich meebrengt worden geschat op ruim 750.000.

Door de asbestvondst en het nu verwijderen ervan, zegt het schoolbestuur pas in september de school in gebruik te kunnen nemen en daarmee de restauratie een paar maanden is vertraagd.