Gemeente Amsterdam

Stadsdelen willen slagvaardiger kunnen werken

Zie ook:

Persbericht namens de stadsdeelvoorzitters

Stadsdelen willen slagvaardiger kunnen werken

Betrek de stadsdelen in een vroeg stadium bij het maken van de plannen voor de nieuwe raadsperiode. Dat is de conclusie van het onderzoek 'Op weg naar een bestuursakkoord tussen stad en stadsdelen', uitgevoerd in opdracht van wethouder Bestuurlijk Stelsel Jaap van der Aa en de stadsdeelvoorzitters. Zij lieten de mogelijkheden onderzoeken van een betere structurering van de samenwerking tussen stad en stadsdelen.

'Er moet meer aandacht komen voor een snellere uitvoering en ontwikkeling van plannen. Dat betekent niet teveel geneuzel over financiële fondsjes en niet honderden ballen in de lucht houden zonder dat er direct iets mee gebeurt', aldus Tjeerd Herrema, voorzitter van stadsdeel Zeeburg en voorzitter van het Bestuurlijk Overleg Stadsdelen waarin alle stadsdeelvoorzitters zijn verenigd. Het feit dat veel van de in het vorig Programakkoord geopperde projecten eigenlijk bij het stadsdeel hoorden leidde tot vertragingen en bureaucratische rompslomp. Herrema beseft heel goed dat bewoners vaak gefrustreerd raken door de traagheid waarmee projecten soms worden gerealiseerd.

Bij de vorming van een nieuwe coalitie hoort het opstellen van het Programakkoord. Hierin spreken de bestuurders met elkaar en de stad af wat zij de komende vier jaar willen bereiken. Vier jaar geleden werd dit akkoord zonder directe betrokkenheid van de stadsdelen tot stand gebracht. Dit leidde tot de verwarrende situatie waarin projecten die de gemeenteraad graag gerealiseerd zou zien onder stadsdeelbevoegdheid bleken te vallen. Met een hoop onderhandelingen over tijd en budgetten als gevolg, maar niet met genoeg ruimte om de plannen uit te voeren. Met beter overleg tussen stad en stadsdelen bij het opstellen van het Programakkoord is dit probleem te ondervangen. De stadsdeelvoorzitters en wethouder Van der Aa zijn door het onderzoek gesterkt in hun overtuiging dat het mogelijk is het tempo van de uitvoering te verhogen.

'De beoogde "eenheid van handelen", "heldere taakverdeling", en "transparante procesgang" zouden in een bestuursakkoord tussen stad en stadsdelen hun bezegeling kunnen krijgen', concludeert het onderzoeksrapport. Wethouder en stadsdeelvoorzitters hopen door middel van het onderzoek druk uit te kunnen uitoefenen op de akkoordonderhandelaars bij de gemeente.
Herrema heeft er in ieder geval vertrouwen in dat deze raadsperiode zal worden gestart met een goed onderbouwd Programakkoord en daaraan gekoppelde bestuursakkoorden met de stadsdelen. 'De wil is er van beide kanten. En als het aan mij ligt ga ik door als voorzitter van het voorzittersoverleg om ervoor te zorgen dat er een goed bestuursakkoord komt.'


-

© gemeente Amsterdam - 10-04-2002