VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW: veiligheid en arbeidsmarkt cruciaal voor grote steden

Den Haag, 10 april 2002 - Een goed ondernemingsklimaat is cruciaal voor economisch veerkrachtige steden. Dat zegt de ondernemingsorganisatie VNO-NCW richting politiek aan de vooravond van een kamerdebat over het grotestedenbeleid (donderdag 11 april).

Veiligheid in de grote steden - met name de vier grootste - is hiervoor van het grootste belang. De onveiligheid in de zogenoemde G4 is een grote zorg vanwege het sterk negatieve effect op het lokale vestigings- en ondernemingsklimaat. Daarom vindt VNO-NCW dat veiligheid in de grote steden de komende vier jaar centraal moet staan in het grotestedenbeleid van het kabinet.

De tendensen in de onveiligheidsstatistieken in de vier grote steden blijken zich weliswaar te stabiliseren, maar het niveau is veel te hoog. Het aandeel van de bevolking van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht dat zich onveilig voelt, stijgt. VNO-NCW vindt dat het geld voor méér veiligheid moet worden gevonden in de sociale pijler van het grotestedenbeleid. Verder wil VNO-NCW een vereenvoudiging van de aangifteprocedure o.a. door het doen van elektronische aangifte. Doel is meer toezicht en opsporing om de pakkans en het oplossingspercentage te verhogen. Ook het bedrijfsleven moet meer worden betrokken bij de lokale veiligheidsplannen.

Een ander belangrijk probleem is de krapte op de arbeidsmarkt in de grote steden. In de G4 zijn de personeelstekorten in zorg, onderwijs en veiligheid het meest nijpend. VNO-NCW pleit daarom voor speciale aandacht voor verplegers, onderwijspersoneel en politiemensen. Meer personele ruimte zou o.a. kunnen worden gevonden door bijvoorbeeld minder intern overleg en het laten afhandelen van aangiften door administratieve krachten waardoor de politiemensen meer op straat kunnen opereren. Ook dienen er meer woningen voor hogere en middeninkomens in de steden te komen, omdat bedrijven anders moeilijk middenkader kunnen aantrekken.

10 apr 02 09:21