Productschappen Vee, Vlees en Eieren

Persbericht 13, 10 april 2002

Nadelige ontwikkeling concurrentiepositie varkenshouderij

forse stijging kostprijs door extra kosten voor milieu en welzijn

De stijging van de kostprijs van de Nederlandse varkenshouderij tot 2005 is bijna twee keer zo groot dan in de meest concurrerende landen. Reden voor dit verschil zijn voornamelijk de fors hogere kosten voor milieu en welzijn in Nederland. Dit zegt het Landbouw Economische Instituut (LEI) in een onderzoek dat zij in opdracht van het Productschap Vee en Vlees (PVV) heeft uitgevoerd.

Het PVV-bestuur vindt die kostprijsontwikkeling een gevaarlijke trend aangezien Nederland veel kortere overgangstermijnen en strengere eisen op het gebied van welzijn kent dan de meeste concurrerende landen. Het LEI heeft bij haar berekening aangenomen dat in 2005 45% van de varkensstallen voldoet aan de eisen van het varkensbesluit. In 2008 moeten alle varkenshouderijen aan het varkensbesluit voldoen. De minder strenge Europese welzijnseisen kennen overgangstermijnen tot 2013. Hierdoor loopt de kostprijsontwikkeling na 2005 nog verder uit de pas. Het PVV zal het LEI daarom vragen de kostprijsvergelijking tot tenminste 2008 door te rekenen. Ook zal gevraagd worden de kosten te vergelijken van bedrijven met dezelfde omvang, aangezien de gemiddelde bedrijfsgrootte in Duitsland een stuk kleiner is dan in Nederland.

Kostprijsontwikkeling 2000 en 2005.

De belangrijkste conclusies van het LEI zijn dat de gemiddelde kostprijs in 2000 van Nederland, Frankrijk en Denemarken vrijwel gelijk lag. Nederland had daarbij een iets lagere kostprijs. Waar Nederland in de jaren tachtig nog de laagste kostprijs had, heeft Spanje die koppositie overgenomen. Duitsland kende in 2000 de hoogste kostprijs. De verwachte ontwikkeling van de kostprijs tot 2005 laat voor Nederland een aanzienlijker sterkere stijging zien dan voor Denemarken en Frankrijk. Nederland komt daarbij boven de kostprijs van Denemarken en Frankrijk uit.

Kwaliteit

Het PVV-bestuur erkent dat niet alleen de kostprijs van belang is voor de toekomstige concurrentiepositie. Ook de opbrengstprijs speelt daarbij een belangrijke rol. Met de huidige aanscherping van de regeling IKB-Varkens wil de varkenssector op het gebied van kwaliteit tot de top in Europa blijven behoren.