Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 10-04-2002 Persbericht actie woonwagencentrum te Maastricht (HP 17.20) Woensdag 11 april 2002

Maastricht, hennepkwekerijen aangetroffen op woonwagencentrum: Vanmorgen 11 april 2002 heeft de politie bij een gerichte actie op het woonwagencentrum de Vinkenslag te Maastricht in drie loodsen hennepkwekerijen aangetroffen. Na monsterneming van de planten zijn de hennepkwekerijen geheel ontmanteld.
Na een vooronderzoek over het vermoeden van de aanwezigheid van hennepkwekerijen op het woonwagencentrum de Vinkenslag heeft de politie vanmorgen omstreeks 09.00 uur een begin gemaakt met de actie. Op drie van de vijf plaatsen, waarvan het vermoeden was dat een hennepkwekerij aanwezig was, werden in loodsen kwekerijen aangetroffen.
Het werk van de politie werd tijdens de actie voor korte tijd onmogelijk gemaakt door een groep bewoners door enig fysiek en stevig verbaal geweld. Nadat de politie een linie vormde op de doorgaande weg tussen de woonwagenbewoners en de ruimers van de hennepkwekerijen werd een korte pauze ingelast waarin overleg plaatsvond tussen politie en woonwagenbewoners. Daarna konden de drie kwekerijen ontmanteld worden.

De drie hennepkwekerijen waren professioneel ingericht. In totaal trof de politie in de kwekerijen ongeveer 8000 hennepplanten aan. Deze werden beschenen door tientallen assimilatielampen. Verder trof de politie koolstoffilters, afzuiginstallaties, ventilatoren, transformatoren en bemestingsmiddelen aan. Alle onderdelen van de kwekerijen werden na overleg met de officier van Justitie vernietigd. De actie die uitgevoerd werd door 60 politiemensen in normaal diensttenue (geen mobiele eenheid) duurde tot 15.30 uur. Er vonden bij de gehele actie geen aanhoudingen plaats. Tegen de eigenaren van de loodsen, waarvan de identiteit bij de politie bekend is, zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Tijdens de actie kwam een camerateam van een regionale televisiezender ter plaatse. De aanwezigheid van het camerateam werd allerminst door de woonwagenbewoners op prijs gesteld en er werden heel wat bedreigingen in de richting van het team geuit. Het bleef alleen bij verbaal geweld, maar het werk van de media werd daardoor onmogelijk gemaakt. De situatie had ook zijn weerslag op de gemoedstoestand van de woonwagenbewoners die kort daarna behoorlijk naar het kookpunt opliep in de richting van de aanwezige politieagenten. Dit werd mede versterkt door een helikopter die over het woonwagencentrum vloog. Deze helikopter had echter niets van doen met de gehele actie maar voerde een controle uit op in Zuid-Limburg aanwezige pijpleidingen. De verantwoordelijke politiechef voor de actie in Maastricht heeft aan de luchthaven te Beek een verzoek gedaan om geen vliegbewegingen van helikopters boven het woonwagenkamp te Maastricht te doen uitvoeren, dit om de veiligheid van de politiemensen tijdens de actie niet nodeloos in gevaar brengen. Het verzoek werd ingewilligd.