Gemeente Hoogeveen


---

9 april 2002

Collegeprogramma 2002-2006

College Hoogeveen verder op ingeslagen weg

Het nieuwe college van Hoogeveen, dat bestaat uit CDA, PvdA en Gemeentebelangen, gaat door op de ingeslagen weg. De basis van het collegeprogramma voor de komende jaren vormt de missie die eind vorig jaar onder leiding van het vorige college werd opgesteld. Centraal thema uit deze missie is: 'Ruimte om (samen) te leven'. Het college wil op diverse terreinen letterlijk en figuurlijk ruimte bieden om datgene dat is opgebouwd in de stad en in de dorpen in stand te houden en te vervolmaken.

Het college kiest hierbij voor kwaliteit boven kwantiteit en wil een samenleving met voorzieningen waar we met elkaar trots op mogen zijn.

Basiskwaliteiten

Een belangrijk uitgangspunt uit de missie is het koesteren en versterken van de basiskwaliteiten van Hoogeveen, zoals: variatie tussen stedelijk, dorps en landelijk wonen; de combinatie van moderne voorzieningen die horen bij de regiopositie en de rust en de ruimte; de ligging op een knooppunt van belangrijke autosnelwegen; de vele vormen van bedrijvigheid; het sterke verenigingsleven en de krachtige sociale verbanden en de relatieve veiligheid.

Inbreng Hoogeveners

Bij dit alles wil het college zich laten leiden door de inbreng vanuit de samenleving. Het wil het proces zo inrichten dat inwoners, organisaties en instellingen in een vroeg stadium ruim de gelegenheid krijgen om een actieve bijdrage te leveren. Het college wil een transparante, betrouwbare en correcte partner zijn en voor de medewerkers een uitdagende en inspirerende organisatie creëren waar men plezier in zijn of haar werk kan vinden.

Organisatie-ontwikkeling

Om de ambities te kunnen uitvoeren moeten Hoogeveen een hoogwaardige werkgever zijn. De organisatieontwikkeling die in gang is gezet zal daarom stevig worden doorgezet.

Raad stelt kader en controleert

Verder zal de beleids- en begrotingscyclus op concernniveau worden verbeterd, waarbij de raad nadrukkelijk wordt betrokken in de kaderstellende en controlerende rol. Om beter te onderkennen of het uitvoeren van beleid heeft opgeleverd wat de bedoeling was en hoeveel het heeft gekost, is een verdere uitbouw van het beleidsonderzoek en de beleidsevaluatie nodig.

Daarnaast wil het college de externe dienstverlening verbeteren door deze functie te concentreren op enkele plaatsen. Via een 'task force' zal de dienstverlening aan het bedrijfsleven nog beter vorm krijgen.

Wijken en dorpen

Stedelijke vernieuwing blijft een belangrijk speerpunt van beleid. In dat kader wordt verder gewerkt aan het WOP Krakeel en Schoonvelde-Oost. Ook de ontwikkeling van een Dorpsontwikkelingsplan Nieuwlande en aanpak van het Centrum-Oost passen in dit beleid. Datzelfde geldt voor het met kracht voortzetten van de revitalisering van bedrijventerreinen.

Het woon- en werkklimaat krijgt voor een belangrijk deel vorm in de dorpen en wijken. In verband hiermee wil het college een experiment uitvoeren met een wijkgebonden leefbaarheidsbudget. Via wijk- en dorpsbeheer moet de sociale samenhang in de wijken en dorpen worden versterkt.

Netwerkstad Zuid-Drenthe

Het nieuwe college blijft de positie van Hoogeveen in de Regiovisie Zuid-Drenthe benadrukken en is voorstander van de uitwerking van een regionale netwerkstad Zuid-Drenthe.

Het een en ander zal uitdrukking krijgen in de nieuwe structuurvisie die voor de gehele gemeente wordt ontwikkeld, gemaakte keuzes, zoals het AZC, Buitenvaart en Riegmeer, vormen daarbij uitgangspunten. Het college hecht daarnaast belang aan de actualisering van bestemmingsplannen voor de stad, de dorpen en het omliggende gebied. Prioriteit krijgen de bestemmingsplannen Buitengebied-Zuid en Buitengebied-Noord.

Ten aanzien van de grondpolitiek wil het college aan de raad een nieuwe opzet voor een strategisch grondbeleid voorleggen.

Wonen en beheer openbare ruimte

Ook het opstellen en uitvoeren van een visie op wonen in de gemeente (Nota wonen) en het ontwikkelen en uitvoeren van een nieuwe visie op het beheer van de openbare ruimte (Nota BOR) ziet het college als speerpunten.

Ook wordt met kracht verder gewerkt aan de uitvoering van de plannen voor het stadscentrum. Ook de uitvoering van de Sportnota wordt ter hand genomen. Onderdeel van deze nota is de herstructurering van het Bentinckspark.

Riolering en milieu

Aanleg van riolering in het buitengebied wordt voortvarend aangepakt waarbij de de mogelijkheden voor individuele behandeling wordt onderzocht. Het milieubeleidsplan wordt geactualiseerd waarbij rekening wordt gehouden met de aanbevelingen van de rijksinspectie.

Kanoën

In het kader van de bevordering van recreatie en toerisme aan de oostkant van de gemeente wordt een onderzoek verricht naar de mogelijkheden om het kanoën aldaar te bevorderen.

Veiligheid en handhaving

De toenemende aandacht voor veiligheid en handhaving vraagt om bezinning op de inbedding van deze taken in de organisatie. Het college wil de veiligheid in het verkeer vergroten door de uitvoering van het Verkeersplan. Daarnaast komt er een Integraal verkeers- en vervoersplan. Bij het ontwerpen en inrichten van de openbare ruimte zal aandacht worden geschonken aan de sociale veiligheid. Ook in de openbare ruimte worden de regels gehandhaafd. In overleg met de horeca en de politie wordt de veiligheid in het uitgaansleven bevorderd.

Samenleven

Het college wil verder de lokale samenleving middelen aanreiken die de kwaliteit van de samenleving ten goede komen. Stimulering van vrijwilligerswerk vormt daarin een belangrijk onderdeel. Ook is aandacht nodig voor een goed accommodatiebeleid voor de sport en de buurt- en dorpshuizen.

Bibliotheek

Speerpunt van beleid is het instandhouden van een gemeentebrede bibliotheekvoorziening. In verband daarmee zal de positie van een krachtige centrale bibliotheek in verhouding tot de positie van de filialen nader worden onderzocht.

Meer deelname aan cultuur

Het college hecht verder grote waarde aan een hoogwaardig cultureel klimaat en zal hiertoe culturele instellingen blijven ondersteunen. In de cultuursector wordt gestreefd naar een verbreding van de deelname aan culturele activiteiten.

Onderwijs

In het primair en voortgezet onderwijs wil het college mede de verantwoordelijkheid dragen voor een kwaliteitsimpuls. Een hoge prioriteit heeft het invoeren in deze raadsperiode van de brede school in Krakeel, Zuid en Nieuwlande.

In aansluiting op een onderzoek van de scholen voor voortgezet onderwijs naar herschikking van de huisvesting wil het college een aanzet geven voor betere huisvesting.

Verdere speerpunten zijn: kansenbeleid en voor- en vroegschoolse opvang.

Gehandicapten

Om invulling te geven aan de zorgtaak van de plaatselijke overheid wil het college in nauwe samenspraak met het gehandicaptenplatform een integraal gehandicaptenbeleid ontwikkelen en aandacht blijven schenken aan een verdere verbetering van de uitvoering van de Wet voorzieningen gehandicapten.

Verder wil het college de toeleiding tot werk en uitkeringen stroomlijnen in een zo breed mogelijk opgezet Centrum voor Werk en Inkomen. Ook het minimabeleid zal worden voortgezet.

De volwasseneneducatie vraagt om een extra beleidsimpuls om deelname van meer groepen mogelijk te maken en er zal een impuls worden gegeven aan het jeugdbeleid.

Het college wil verder een of meer nieuwe begraafplaatsen aanleggen, en ten slotte het budget voor ontwikkelingssamenwerking verhogen.

Wat krijgt prioriteit?

Het college wil bij de vaststelling van de voorjaarsnota met de raad discussiëren over de prioriteitstelling. Voor zover niet al van dekking is voorzien in de meerjarenraming 2002-2005 zal het college in de conceptmeerjarenbegroting 2003-2006 de voornemens van een financiële en personele onderbouwing voorzien. Het niveau van de woonlasten zal jaarlijks worden afgewogen tegen de politieke wensen.

Ook de volledige tekst van het collegeprogramma is beschikbaar, op de website en in het voorlichtingscentrum. Het gaat nu nog om een voorstel. Donderdag 25 april stelt de raad het programma vast

© Copyright Gemeente Hoogeveen