Vendex KBB NV


Amsterdam, 9 april 2002

Hogere omzet en operationeel bedrijfsresultaat voortgezette activiteiten

· Meeste winkelformules succesvol
· V&D en Modern Electronics temperen resultaatstijging

Koninklijke Vendex KBB behaalde in het boekjaar 2001/02 met de voortgezette activiteiten een ruim 8% hogere netto-omzet van meer dan ¤ 4,7 miljard. Hierbij moet worden aangetekend dat het verslagjaar een week meer telde dan het vorige boekjaar. Op basis van 52 weken bedroeg de omzetstijging 6,9%. Het operationele bedrijfsresultaat van de voortgezette activiteiten bedroeg ¤ 252 miljoen (+2,4%). Bij de meeste winkelformules was de gang van zaken goed tot uitstekend. Enkele formules (met name V&D en Modern Electronics) presteerden teleurstellend en hebben de resultaatstijging van het concern afgeremd.

De gang van zaken was bevredigend omdat na een periode met hoge groeicijfers de economie in de voor het concern relevante landen zich gedurende het jaar steeds minder gunstig ontwikkelde. Ook de groei van de consumptieve bestedingen stagneerde. In Nederland werd de groei van de binnenlandse consumptie in 2001 vrijwel gehalveerd. Met name in het tweede halfjaar nam het consumentenvertrouwen sterk af.

Verkoop FAO Schwarz en dotatie pensioenfondsen drukken nettowinst

De nettowinst werd in hoge mate beïnvloed door de reeds bekendgemaakte verkoop van de Amerikaanse speelgoedketen FAO Schwarz aan The Right Start in de laatste maand van het verslagjaar én door de in september aangekondigde dotatie aan de pensioenfondsen ter versterking van het vermogen.

De verkoop van FAO Schwarz heeft een negatief effect op het operationele bedrijfsresultaat niet-voortgezette activiteiten en een positief effect op de belastinglijn, per saldo resulterend in een eenmalig negatief effect op de winst-en-verliesrekening van circa ¤ 78 miljoen.

Met de dotatie aan de pensioenfondsen was netto circa ¤ 48 miljoen gemoeid, welk bedrag als buitengewone last is opgenomen. Voorts viel het resultaat 'waardeveranderingen' grotendeels weg (¤ 6 miljoen tegen ¤ 20 miljoen uit de verkoop van het belang in Gran Dorado vorig boekjaar).

Per saldo daalde de nettowinst van ¤ 160 miljoen tot ¤ 13 miljoen. Per aandeel kwam de nettowinst (na preferent dividend) uit op ¤ 0,13 (vorig boekjaar ¤ 1,71).

Nettowinst voortgezette activiteiten excl. buitengewone lasten onveranderd ¤ 135 miljoen

De nettowinst uit voortgezette activiteiten bedraagt onveranderd ¤ 135 miljoen. Bij de bepaling van de nettowinst uit voortgezette activiteiten zijn het netto-effect van niet-voortgezette activiteiten, de waardeveranderingen en de netto buitengewone lasten buiten beschouwing gelaten. Na aftrek van preferent dividend bedraagt de winst per aandeel uit voortgezette activiteiten ¤ 1,45 tegen ¤ 1,43 voor vorig jaar.

Dividend

Na uitkering van het dividend op de preferente aandelen A en B van 8% resteert uit voortgezette activiteiten ¤ 134 miljoen voor het dividend op de (certificaten van) gewone aandelen. Bij goedkeuring door de algemene vergadering van aandeelhouders wordt onveranderd ¤ 0,51 per (certificaat van) gewoon aandeel aan dividend uitgekeerd, dit jaar ten laste van de overige reserves. Hiervan is in september en december 2001 in totaal reeds ¤ 0,30 als interim-dividend beschikbaar gesteld. Het slotdividend wordt geheel in contanten uitgekeerd en betaalbaar gesteld per 23 mei 2002.

Gang van zaken per business-unit

Bij Warenhuizen groeide de netto-omzet op basis van 52 weken met 1,7% tot ¤ 2,2 miljard. Het operationele bedrijfsresultaat bleef nagenoeg onveranderd: ¤ 98,5 miljoen. De netto-omzet van Speciaalzaken nam bijna 12% (52 weken) toe tot ¤ 2,5 miljard. Het operationele bedrijfsresultaat steeg 4,5% tot ¤ 162,9 miljoen.

Warenhuizen

HEMA en de Bijenkorf kunnen terugzien op een goed jaar. Met name de progressie bij HEMA was aanzienlijk. De netto-omzet (52 weken) nam met 4,1% toe, terwijl het operationele bedrijfsresultaat spectaculair steeg (+36%). HEMA maakte aanzienlijke vooruitgang richting de beoogde operationele marge voor de warenhuisactiviteiten van minimaal 6%; de operationele marge steeg tot 5,3%. De vestigingen in België hebben opnieuw een uitstekende bijdrage geleverd aan de verbetering van het rendement.

De Bijenkorf boekte een omzetstijging van 4,2% (52 weken); het operationele bedrijfsresultaat kwam 4,4% hoger uit. Met de warenhuisactiviteiten heeft de Bijenkorf goede resultaten behaald. De teleurstellende verkoop van kerstpakketten (Bijenkorf Business Class) stond echter een sterkere groei van het totale resultaat in de weg. De gang van zaken is temeer bevredigend omdat de Bijenkorf in het verslagjaar een aanzienlijke expansie heeft geabsorbeerd, te weten drie compleet nieuwe Bijenkorf fashion-stores in Breda, Den Bosch en Groningen.

Bij V&D liep de omzet (52 weken) met 1,6% terug. Het bedrijfsresultaat daalde met 38%. Deze forse achteruitgang is met name het gevolg van het afnemend aantal kopende klanten bij gelijkblijvende bezoekersaantallen. De formule blijkt na tien jaar van gestage resultaatsverbetering aan aantrekkingskracht te hebben verloren. Dit onderstreept de noodzaak om het V&D-concept een nieuwe impuls te geven. De belangrijkste maatregel is een fundamentele wijziging in de merchandisingstrategie. Daarmee is het afgelopen jaar begonnen. Deze veranderingen zullen gevolgen hebben voor de manier van werken van de centrale organisatie. Inmiddels wordt gewerkt aan het versneld gezond maken van de voorraadposities. Het pakket van maatregelen, dat thans in detail wordt uitgewerkt, zal resulteren in een eenmalig negatief effect op het resultaat over het lopende jaar. De positieve effecten van de revitalisering van V&D zullen vanaf het volgende boekjaar (2003/04) zichtbaar worden.

Speciaalzaken

De business-unit Hard Goods behaalde een aanzienlijk omzetstijging van ruim 18% (52 weken). Deze stijging is voor 11% toe te schrijven aan de overname van Dynabyte en It's in de loop van het vorige boekjaar. Het operationele bedrijfsresultaat van Hard Goods daalde met ¤ 7,7 miljoen (-14%), hetgeen volledig is veroorzaakt door het opgelopen verlies bij Modern Electronics en het wegvallen van bonussen en distributievergoedingen voor internet- en communicatiediensten, die in het jaar ervoor nog aan het resultaat hebben bijgedragen (tezamen ¤ 11,4 miljoen). Zonder dit negatieve effect toont het resultaat van Hard Goods een stijging van ¤ 3,7 miljoen (+7%), vooral dankzij de succesvolle elektronicaketens Dixons, Dynabyte en It's en de optiekketens Hans Anders en Het Huis.

Fashion behaalde op een 5,5% hogere netto-omzet (52 weken) een 4,8% hoger operationeel bedrijfsresultaat. M&S Mode, Claudia Sträter en Scapino boekten de grootste vooruitgang. M&S Mode heeft de expansie in Frankrijk versneld. Het grootste deel van de M&S-omzet komt inmiddels uit het buitenland. Voorts is besloten dit jaar enkele pilot-vestigingen te openen in Spanje. Hunkemöller maakte aan het begin van het verslagjaar zijn entree in Denemarken en opende later in het jaar een aantal testwinkels in Frankrijk.

Bij Doe-Het-Zelf steeg de omzet (52 weken) met 9,5% en nam het operationele bedrijfsresultaat met bijna 27% toe. De acceleratie van omzet en resultaat is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de uitstekende gang van zaken bij de megastores van Praxis. In het lopende jaar wordt aanzienlijke vooruitgang gemaakt met de internationalisatie van de doe-het-zelfactiviteiten. Eind maart 2002 werd overeenstemming bereikt over de acquisitie van de Belgische activiteiten van de DHZ-groep Brico. Deze activiteiten omvatten 97 vestigingen (waarvan 56 franchise). Met een netto-omzet van ¤ 310 miljoen en 1.620 medewerkers (FTE) is Brico marktleider in België.

Niet-voortgezette activiteiten

In het verslagjaar werd de verliesgevende Amerikaanse speelgoedketen FAO Schwarz verkocht aan The Right Start, waarvoor het concern een vordering op The Right Start heeft gekregen in de vorm van een vierjarige achtergestelde lening van bijna $ 18 miljoen en een belang van circa 15% in het aandelenkapitaal van deze aan Nasdaq genoteerde onderneming. Lening en aandelenbelang zijn in de concernbalans zeer conservatief gewaardeerd. De operationele verliezen van FAO Schwarz, het boekverlies op de verkoop en de kosten voor de sluiting van zeventien winkels zijn opgenomen onder 'operationeel bedrijfsresultaat niet-voortgezette activiteiten'. Inclusief het verlies van Kijkshop België, waarvan de activiteiten, zoals reeds bekendgemaakt, in de eerste helft van het lopende jaar worden beëindigd, komt het operationele bedrijfsresultaat niet-voortgezette activiteiten uit op ¤ 165 miljoen negatief (vorig jaar ¤ 10 miljoen positief, inclusief de desinvesteringen van de modeketens Amici, Kien en Kreymborg).

Financiering

De financieringslasten daalden licht tot ¤ 51 miljoen. Dit is het gevolg van een lagere geldmarktrente tegenover een gemiddeld hogere schuldpositie. Ter herfinanciering van de in het verslagjaar afgeloste langlopende financiering is na balansdatum met een internationaal bankensyndicaat overeenstemming bereikt over een kredietfaciliteit van ¤ 500 miljoen. Met deze kredietfaciliteit is tevens de herfinanciering van af te lossen langlopende financiering in het lopende jaar zeker gesteld.

Belastingdruk

De dotatie aan de pensioenfondsen en de verliezen die volgen uit de verkoop van FAO Schwarz en de sluiting van Kijkshop België hebben in het verslagjaar reeds geleid tot een aanzienlijke belastingteruggave. De belastingdruk op het resultaat uit voortgezette activiteiten overschrijdt het nominale tarief van 35% licht. Dit is met name het gevolg van hogere buitenlandse tarieven. De stijging van de belastingdruk ten opzichte van het vorige boekjaar is het gevolg van de sterke daling van het belastingvrije resultaat 'waardeveranderingen'.

Kasstromen

De kasstroom uit operationele activiteiten nam ¤ 60 miljoen toe tot ¤ 283 miljoen. Vooral de betere beheersing van het operationele werkkapitaal droeg hiertoe bij.

Investeringen

De netto investeringen namen toe met ¤ 89 miljoen tot ¤ 226 miljoen. Naast een afname van desinvesteringen met ¤ 47 miljoen stegen de bruto-investeringen met ¤ 42 miljoen. Grote bedragen werden geïnvesteerd in expansie (met name de Bijenkorf en M&S Mode), automatisering en logistiek (V&D en HEMA). In de investeringen in groepsmaatschappijen is onder meer de financiering van de niet-voortgezette activiteiten begrepen. In het verslagjaar werden belangen verworven in VisionClinics (25%) en Alant Medical (20%).

Vooruitzichten

De algemene verwachting is dat de economische groei in de voor het concern relevante Europese landen in de loop van het jaar aantrekt, gestimuleerd door een wereldwijde verbetering van de conjuncturele parameters. Daarentegen is het consumentenvertrouwen in Nederland en de omringende landen sinds medio verslagjaar sterk afgenomen. In Nederland zal de economische groei naar verwachting achterblijven bij die van de andere EU-landen met name als gevolg van een sterkere stijging van de arbeidskosten. Tegen deze achtergrond kan geen uitspraak worden gedaan over de te verwachten ontwikkeling van de consumptieve bestedingen.

Verwacht wordt echter dat het merendeel van de formules de goede gang van zaken in het lopende jaar zal continueren. De in maart 2002 aangekondigde acquisitie van de doe-het-zelfactiviteiten van Brico in België voor per saldo ¤ 163 miljoen zal naar verwachting een positief effect hebben op de nettowinst (voor afschrijving van goodwill). Naar verwachting zullen de verkoop van de Hans Anders-optiekgroep en eventuele verdere desinvesteringen eveneens een positieve invloed hebben op de nettowinst.

De investeringen in materiële vaste activa zullen in het lopende jaar uitkomen op ruim ¤ 200 miljoen, hetgeen naar verwachting geheel gefinancierd kan worden uit de kasstroom uit operationele activiteiten. Het aantal medewerkers (op basis van volledige werktijd) zal, afgezien van acquisities en/of desinvesteringen, licht stijgen als gevolg van expansie.

 GECONSOLIDEERDE WINST-EN-VERLIESREKENING

( x ¤ miljoen, tenzij anders vermeld)       2001/02 2000/01
    
Netto-omzet voortgezette activiteiten       4.737   4.371
Netto-omzet niet-voortgezette activiteiten      221 448

Netto-omzet     4.958   4.819

Operationeel bedrijfsresultaat voortgezette activiteiten        252 246 
Bedrijfsresultaat niet-voortgezette activiteiten        -165    10
Resultaat onroerend goed        14  22

Bedrijfsresultaat totaal        101 278
Financiële baten en lasten      - 51    - 52
Waardeveranderingen     6   20

Resultaat voor belastingen      56  246
Belastingen voortgezette activiteiten       - 80    - 81
Belastingen niet-voortgezette activiteiten      85  -   5

Resultaat na belastingen        61  160
Buitengewone lasten     - 48    -

Nettowinst      13  160

Nettowinst voortgezette activiteiten excl. buitengewone lasten 135 135

Nettowinst per aandeel voortgezette activiteiten excl. buitengewone lasten ¤ 1,45 ¤ 1,43

Dividend ¤ 0,51 ¤ 0,51


NETTO-OMZET EN OPERATIONEEL BEDRIJFSRESULTAAT PER BUSINESS-UNIT

Voortgezette activiteiten   Netto-omzet Operationeel    Operationele marge  
        bedrijfsresultaat   (in procenten)

(x ¤ miljoen)   2001/02 2000/01 2001/02 2000/01 2001/02 2000/01

Warenhuizen 2.220   2.149   98,5    98,8    4,4 4,6         
    HEMA    924 872 48,8    36,0    5,3 4,1
    Vroom & Dreesmann   890 893 23,6    37,8    2,7 4,2
    de Bijenkorf    406 384 26,1    25,0    6,4 6,5     

Speciaalzaken   2.490   2.189   162,9   155,9   6,5 7,1
     Hard Goods 1.060   879 48,9    56,6    4,6 6,4 
     Fashion    693 646 56,6    54,0    8,2 8,4 
     Doe-Het-Zelf   737 664 57,4    45,3    7,8 6,8

Overige activiteiten / holding  27  33  -  9,5  -  8,9                  
                                    
Totaal voortgezette activiteiten    4.737   4.371   251,9   245,8   5,3 5,6 
    
 GECONSOLIDEERDE BALANS (voor winstverdeling)

(x ¤  miljoen)      31 jan. 2002    31 jan. 2001

Immateriële vaste activa        20  3
Materiële vaste activa      1.135   1.153
Financiële vaste activa     53  51

Vaste activa        1.208   1.207

Vlottende activa        949 1.001
Kortlopende schulden    - 550   - 562

Operationeel werkkapitaal       399 439

        1.607   1.646
            
Gefinancierd met:           
Netto rentedragende schuld *        828 787
Voorzieningen       383 359
Nog niet gerealiseerde winst op verkoop van onroerend goed      -   22
Groepsvermogen      396 478

        1.607   1.646       
*    Incl. achtergestelde lening en liquide middelen




KASSTROOMOVERZICHT
(x ¤ miljoen)   2001/02 2000/01

Bedrijfsresultaat excl. onroerend goed  252 246
Afschrijvingen  140 143
Mutatie operationeel werkkapitaal   -   11  -   29
Overige mutaties uit bedrijfsoperaties  -   50  -   12

Kasstroom uit bedrijfsoperaties 331 348
Financiële baten en lasten / betaalde winstbelasting    -   48  - 125

Kasstroom uit operationele activiteiten 283 223

Kasstroom uit investeringsactiviteiten  - 226   - 137

Kasstroom uit financieringsactiviteiten - 108   111

Saldo kasstromen    -  51   197




MUTATIE-OVERZICHT EIGEN VERMOGEN
(x ¤ miljoen)   2001/02 2000/01

Beginstand 1 februari   478 498

Nettowinst  13  160
Goodwill    -   -   64
Betaald dividend    -  37   -   27
Inkoop aandelen -  48   -   86
Overige mutaties    -  10   -     3

Eindstand 31 januari    396 478

OVERIGE GEGEVENS (voortgezette activiteiten) 2001/02 2000/01

Gemiddeld aantal uitstaande gewone aandelen (x miljoen) 92,4 91,3

Operationele marge 5,3% 5,6%

Rendement operationeel vermogen 19% 20%

Bedrijfsresultaat voor afschrijvingen / financiële baten en lasten 8,0 7,9

Netto-rentedragende schuld / bedrijfsresultaat voor afschrijvingen 2,0 1,9

Aantal vestigingen (per 31 januari) 2.551 2.455

Aantal medewerkers (per 31 januari) 50.400 50.900

FINANCIËLE AGENDA

Publicatie jaarverslag 2001/02 1 mei 2002

Publicatie omzetcijfers 1e kwartaal 2002/03 15 mei 2002

Algemene Vergadering van Aandeelhouders 15 mei 2002

Ex-dividenddatum slotdividend 17 mei 2002

Betaalbaarstelling slotdividend 23 mei 2002

Publicatie omzetcijfers 2e kwartaal 2002/03 14 augustus 2002

Publicatie halfjaarbericht 2002/03 10 september 2002

Ex-dividenddatum interim-dividend 11 september 2002

Betaalbaarstelling interim-dividend 16 september 2002

Publicatie omzetcijfers 3e kwartaal 2002/03 13 november 2002

Publicatie omzetcijfers 4e kwartaal 2002/03 19 februari 2003