Provincie Flevoland



Landschapsverordening vastgesteld
Provinciale Staten van Flevoland hebben donderdag 4 april de Landschapsverordening Flevoland vastgesteld. In deze verordening staat dat er in principe geen reclameborden langs de Flevolandse wegen buiten de bebouwde kom geplaatst mogen staan. Dit verbod wordt op 1 oktober van dit jaar van kracht.

De provincie Flevoland vindt dat het Flevolandse landschap steeds meer wordt aangetast door reclameboodschappen langs de doorgaande wegen in de provincie. Omdat het provinciaal landschapsbeleid is gericht op het behoud en de verdere ontwikkeling van het karakteristieke en unieke landschapspatroon van Flevoland, is een Landschapsverordening opgesteld waarin het plaatsen van reclameborden langs wegen wordt verboden.

Nu Provinciale Staten van Flevoland deze verordening officieel hebben vastgesteld, krijgt iedereen die nu nog een reclamebord langs de weg heeft staan een aantal maanden de tijd om het bord weg te halen. Vanaf
1 oktober van dit jaar wil de provincie het nieuwe regeling laten gelden. Vanaf dat moment zal het verbod ook worden gehandhaafd.

Overigens staat in de Landschapsverordening ook een aantal uitzonderingen op het verbod. Zo mogen agrarische ondernemers op hun erf wel een bord plaatsen voor de verkoop van hun eigen agrarische producten. Ook op bedrijfslocaties zijn er mogelijkheden om een bord te plaatsen. Verder is het mogelijk om ontheffing van het plaatsingsverbod aan te vragen bij Gedeputeerde Staten, maar daarmee zal zeer terughoudend worden omgegaan.

Wie wil weten wat na 1 oktober nog wel mag en wat niet, kan een exemplaar van de Landschapsverordening Flevoland aanvragen bij de provincie Flevoland, Postbus 55, 8200 AB Lelystad. De volledige tekst staat binnenkort ook op de website van de provincie: www.flevoland.nl.