Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Biodiversiteitsconferentie CO2 neutraal

8 april 2002 -
De Zesde Conferentie van Partijen over biodiversiteit is volledig Co2-neutraal. Dat betekent dat de aanplant van duurzaam bos de uitstoot van CO2 compenseert, die gepaard gaat met het energieverbruik van de conferentie en het transport van de deelnemers. Bomen nemen CO2 op uit de atmosfeer. Het nieuwe bos levert bovendien een bijdrage aan het behoud van biodiversiteit. Het bedrijf Business for Climate draagt zorg voor deze compensatie.

De conferentie vindt van 7 tot 19 april plaats in het Nederlands Congrescentrum in Den Haag onder voorzitterschap van staatssecretaris Faber van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Er worden meer dan tweeduizend deelnemers verwacht, onder wie een kleine honderd ministers, van 183 deelnemende landen en organisaties. De Nederlandse delegatie staat onder leiding van minister Pronk van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu. Er komt een aantal onderwerpen aan bod: bossen, uitheemse soorten, genetische bronnen en het strategische plan voor de komende tijd.

Het nieuw aan te leggen bos ligt in het Mount Elgon National Park in Oeganda. Samen met de Uganda Wild Life Authority en de IUCN (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources) herstelt de Stichting Face (Forests Absorbing Carbon dioxide Emission) tropisch bos in Oeganda. Inmiddels is ruim 8.000 hectare gerealiseerd. In het project zijn 400 tot 600 lokale mensen werkzaam.

De compensatie van CO2-uitstoot is ontwikkeld in het kader van het Kyoto protocol. Zowel bedrijven als (overheids)organisaties kunnen CO2-credits kopen van projecten die het broeikaseffect helpen te bestrijden. Naast de compensatie van de CO2 stelt deze systematiek duurzame bosprojecten in staat om extra inkomsten te genereren en daarmee hun levensvatbaarheid te vergroten. Daarmee is ook een financieringsbron gecreëerd voor behoud van biodiversiteit.

Klimaatverandering vormt één van de grootste bedreigingen voor het behoud van biodiversiteit. In de volgende eeuw zal de temperatuur op aarde naar verwachting met 1,4 tot 5,8O Celsius toenemen. Als gevolg daarvan zal het zeeniveau met gemiddeld 9 tot 90 centimeter stijgen. De hoeveelheid neerslag zal toenemen in vochtige gebieden en afnemen in droge gebieden. Deze veranderingen hebben een grote invloed op onze ecosystemen. Dieren en planten zullen worden geconfronteerd met een sterk en snel veranderende habitat en bepaalde soorten zullen niet in staat zijn zich daaraan (tijdig) aan te passen.

Initiatiefnemers van Business for Climate zijn de Stichting Face en de Triodos Bank. Stichting Face heeft inmiddels 55.000 ha duurzaam bos aangeplant met als doel CO2-vastlegging en behoud van biodiversiteit. Met de opbrengst van CO2-credits worden weer nieuwe bossen aangelegd. De bossen bevinden zich onder meer in Nederland, Oeganda en Ecuador.

Triodos Bank heeft onlangs het Triodos Climate Clearing House ingesteld. Dit fungeert als register en handelsplatform voor CO2-credits. Via hun CO2-rekeningen kunnen kopers en verkopers transacties in CO2-credits verrichten.