Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

MINISTERIE VWS http://minvws.nl

MinVWS: Financiering Neuromodulatie

Maandag 8 april 2002, persbericht nummer 40

Minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) verzocht een beleidsregel neuromodulatie op te stellen. Hiermee wordt met terugwerkende kracht tot 1 januari van dit jaar de financiering geregeld van zowel het uitvoeren van nieuwe implantaties als het vervangen van geïmplanteerd materiaal. Neuromodulatie houdt in dat het zenuwstelsel wordt geprikkeld ter bestrijding van chronische pijn of voor behandeling van spasticiteit.

Van september 1998 tot en met 31 december 2001 heeft er gesubsidieerd onderzoek plaats gevonden over de opzet van een kwaliteitssysteem voor neuromodulatie. Per 1 januari 2002 is het kwaliteitssysteem voor de chronische pijnbestrijding operationeel en is de subsidieregeling hiervoor beëindigd.

Voor de ziekenhuizen die deelnemen aan het kwaliteitssysteem is de financiering van het implantatiemateriaal nu zeker. Nu er zekerheid bestaat dat de financiering wordt geregeld is er voor deze ziekenhuizen geen enkele belemmering meer om patiënten te behandelen en over te gaan tot het verlenen van de noodzakelijke zorg. Een aantal zieken huizen doet dit al.

-0-0-0-