Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Nieuwe NIZW-publicatie Samen naar de BSO

Verstandelijk gehandicapte kinderen in de buitenschoolse opvang

8 april 2002

Geleidelijk aan wordt het een vertrouwd beeld: een kind met een handicap dat speelt met andere kinderen in peuterspeelzaal of kinderdagverblijf. Nu is de buitenschoolse opvang aan de beurt. Om BSO-instellingen, de gehandicaptenzorg en SPD'en te inspireren verschijnt half april Samen naar de BSO. In dit boek worden drie voorbeelden uit de praktijk beschreven waar samenwerking van verschillende partijen heeft geleid tot nieuwe mogelijkheden voor opvang van verstandelijk gehandicapte kinderen. Samen naar de BSO is financieel mogelijk gemaakt door de Nederlandse Stichting voor Sociaal Pedagogische Zorg (SPZ), een fonds voor financiering van projecten gericht op de maatschappelijke integratie van mensen met een verstandelijke handicap.

Vroeger werden kinderen met een verstandelijke handicap automatisch opgenomen in aparte voorzieningen. Die tijd is voorbij. Het streven is nu juist om hen zo veel mogelijk deel te laten uitmaken van het gewone leven. Deze tendens maakt deel uit van een bredere ontwikkeling in de zorg voor mensen met een handicap. Deze ontwikkeling heeft als motto: `gewoon waar mogelijk, speciaal waar het moet'.

Knelpunten en mogelijkheden
Er zijn echter nog wel knelpunten. Ouders twijfelen of de buitenschoolse opvang geschikt is voor hun kind. Zij vragen zich af of hun kind wel de aandacht krijgt die het nodig heeft, en of het kind geaccepteerd zal worden door de andere kinderen. Ook vrezen ouders dat hun kind niet welkom is in de BSO en zijn er verschillende praktische obstakels. Dat het wel degelijk mogelijk is om kinderen met een verstandelijke handicap en gewone kinderen samen op te vangen in de BSO blijkt uit de voorbeelden uit Amstelland / de Meerlanden, Nijmegen en Sittard.

Voorbeelden
In Amstelland / de Meerlanden is een coördinatiepunt buitenschoolse opvang opgezet, waar ouders en instellingen terecht kunnen voor informatie en advies. Doel is de reguliere buitenschoolse opvang toegankelijk te maken voor gehandicapte kinderen. In Nijmegen staat de samenwerking op de werkvloer centraal. Een buitenschoolse opvang voor kinderen met een verstandelijke handicap en een gewone buitenschoolse opvang zijn gehuisvest in één gebouw. In Sittard ten slotte zit de kracht in de gezamenlijke verantwoordelijkheid: zowel op instellingsniveau als op de werkvloer wordt zo nauw mogelijk samengewerkt tussen de kinderopvang en de zorgsector, waarbij de deskundigheid van alle partijen zo veel mogelijk wordt benut.

Succesvol
Naast deze voorbeelden wordt in Samen naar de BSO aandacht besteed aan voorwaarden voor een succesvolle samenwerking tussen kinderopvang en zorg. Ook succesfactoren komen aan bod, evenals verschillende visies op integratie binnen de BSO. Ten slotte komt de vraag aan de orde welke deskundigheid nodig is om te werken met kinderen met verstandelijk gehandicapte kinderen en wordt stilgestaan bij beleid en financiering van buitenschoolse opvang voor deze kinderen.

Bestellen
Samen naar de BSO. Kinderen met een verstandelijke handicap in de buitenschoolse opvang is geschreven door Marielle Balledux en Netty Jongepier en kost ¤ 8,-. ISBN 90-5050-974-6 en E 23088. Verkrijgbaar in de boekhandel en te bestellen bij NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.

Laatste update: 8 april 2002