SP

SP wil spoeddebat over bezetting door Israël

De SP wil een spoeddebat met minister van Buitenlandse zaken Van Aartsen over de ontwikkelingen in de bezette Palestijnse steden. Aanleiding voor het debat is de weigering van de Israëlische premier Sharon om Solana tot de Palestijnse president Arafat toe te laten, evenals de Israëlische weigering om tegemoet te komen aan de oproep van de Amerikaanse president Bush tot onmiddellijke terugtrekking van de bezette Palestijnse steden.

De SP is van mening dat Nederland verregaande stappen moet ondernemen om Israël tot terugtrekking uit de bezette gebieden te bewegen. Het Associatieverdrag van de EU met Israël biedt de verdragsverplichting over te gaan tot opschorting als Israël de mensenrechten schendt.

Voorts heeft Nederland overeenkomsten van militaire aard. Deze moeten worden beëindigd. Zowel voor waar het de export van militaire producten nààr Israël, als de import van militaire producten uit Israël betreft.

De SP is inmiddels bijgevallen door PvdA-fractieleider Melkert die van mening is dat de landen van de EU haar ambassadeurs uit Israël moet terugtrekken. D66 fractieleider De Graaf vindt ook dat een boycot van im- en export op militaire producten moet worden ingesteld.

Voorts vindt de SP dat Nederland in de momenteel gehouden vergadering van de mensenrechtencommissie van de VN in Genève, moet inbrengen zodat er maatregelen tegen Israël worden ondernomen. Nederland moet ook de eigen mensenrechtenambassadeur, mevrouw Jones-Bos, op onderzoek naar Israël uitsturen.

Het spoeddebat is aangevraagd door Tweede-Kamerlid Van Bommel.


08 apr 02 14:09