RABOBANK NEDERLAND

persinformatie: Rabobank presenteert studies tuinbouw

persinformatie

RABOBANK PRESENTEERT STUDIES TUINBOUW

Tijdens de Floriade 2002 presenteert de Rabobank Groep zes studies over de toekomst van de Nederlandse tuinbouw. De studies bevatten de visie van de Rabobank op een aantal ontwikkelingen in de tuinbouw en de gevolgen daarvan voor partijen in de keten. Presentatie van de studies heeft plaats tijdens een serie van twaalf seminars in de Rabobank Conference Hall op het Floriadeterrein en in de regio. De seminars worden ingeleid door leden van de (hoofd)directie van de Rabobank Groep en gepresenteerd door Victor Deconinck.

In de studies is onderzoek gedaan naar de invloed van vier drijvende krachten op de machtsverhoudingen in de sierteelt- en voedingstuinbouwketens. Die drijvende krachten zijn de internationalisering van teelt en handel, de veranderingen in de markt, de toenemende concurrentie vanuit het buitenland en technologische ontwikkelingen. Het resultaat zijn twee master- en vier themastudies. De twee masterstudies - Voedingstuinbouw en Sierteelt - zijn specifiek gericht op de ontwikkelingen in de ketens. Ze bevatten onder meer kritische succesfactoren, beleidsopties en strategische aanbevelingen. De vier themastudies - Internationale Concurrentie, Informatiemanagement, Uitgangsmateriaal en Marktontwikkelingen - zijn een verdieping van de vier drijvende krachten. Door de gevolgde aanpak, waarin alle onderzoeken in elkaar grijpen, bestaat tussen de studies een hoge mate van synergie.

Met de zes studies wil de Rabobank bijdragen aan de strategiebepaling van ondernemers in de tuinbouw. De studies worden gefaseerd uitgebracht tijdens een serie van twaalf seminars. De première van de studie Voedingstuinbouw heeft plaats op 18 april, de première van de studie Sierteelt op 16 mei. Beide seminars worden gehouden in de Rabobank Conference Hall op de Floriade en zijn bestemd voor bestuurders in de tuinbouwsector. Aansluitend hierop houdt de Rabobank een aantal regionale seminars voor primaire ondernemers. De themaseminars zijn bestemd voor relaties in de keten. En last but not least houdt de Rabobank ook nog twee bedrijfstakseminars. Alle seminars zijn uitsluitend toegankelijk voor genodigden. Zij krijgen een uitnodiging via hun lokale Rabobank.

Vanuit de Rabobank Groep is aan de zes onderzoeken meegewerkt door specialisten van Agrarische Zaken, Adviesteam akker- en tuinbouw, Stafgroep Economisch Onderzoek, Duurzaamheid & Maatschappelijke Innovatie, Food en Agribusiness Research en Corporate Clients. Extern is meegewerkt door het Landbouw Economisch Instituut (LEI), VEK-Adviesgroep, NFO-Trendbox en Iquip. Tijdens de gevoerde onderzoeken zijn de resultaten diverse keren getoetst aan de mening van zes Klankbordgroepen, voor elke studie één. Hieraan werd deelgenomen door experts uit de wetenschap en het bedrijfsleven en door de lokale banken. In totaal werkten 25 mensen aan het onderzoek, de zes Klankbordgroepen telden in totaal bijna 60 deelnemers, terwijl de redactie bestaat uit drie vakjournalisten.