Voorlichtingsbureau Vlees
Persbericht d.d. 3/8/2002
08-03-2002: Lentekriebels en varkensvlees fabels
Ben je ook zo toe aan de eerste zonnestralen? Met het weer van de
afgelopen weken ga je echt uitkijken naar de lente. En in plaats van
de stamppotten en de winterse maaltijden wil je ondertussen ook wel
iets op tafel zetten met een lentetintje. In zon gerecht past
varkensvlees prima. Varkensvlees kent zoveel verschillende producten
dat het in allerlei soorten gerechten verwerkt kan worden, zoals een
snel lentegerecht als een lentestoofpotje. Kortom, met varkensvlees
kun je ook in de lente oneindig variëren en zet je de heerlijkste
gerechten op tafel. Helaas bestaan er ook nog steeds ten onrechte een
aantal fabels over varkensvlees. Deze misverstanden willen we graag
uit de wereld helpen.
Fabel 1: Aan varkensvlees worden hormonen toegevoegd
Feit: Ten onrechte wordt nog steeds gedacht dat bij de productie van
varkensvlees gebruik wordt gemaakt van hormonen. Al sinds 1961 is het
in Nederland echter verboden om hormonen te gebruiken bij de
vleesproductie. En sinds 1988 geldt dit verbod zelfs voor alle
EU-landen.
Fabel 2: Van varkensvlees krijg je puistjes
Feit: Vaak wordt gedacht dat je van varkensvlees puistjes krijgt. Het
is wetenschappelijk echter nooit aangetoond dat vlees (en andere
vermeende boosdoeners zoals chocola en patat) puistjes veroorzaken.
Onder invloed van hormonen vindt er (vooral tijdens de pubertijd)
toename van talgproductie plaats waardoor puistjes kunnen ontstaan.
Met voeding heeft het dus niets te maken.
Fabel 3: Varkensvlees is vet...
Feit: Een speklapje is inderdaad met vet doorregen maar er is ook een
groot aantal magere varkensvleessoorten en zelfs enkele zeer magere.
Deze bevatten net zo weinig vet als mager rundvlees of kipfilet.
Voorbeelden van zeer magere varkensvleesproducten zijn onder andere
fricandeau, varkenshaas, varkensoester en ongepaneerde schnitzel.
Fabel 4: Varkensvlees bevat vooral verzadigd vet Feit: Vlees bevat verzadigde én onverzadigde vetten. Verzadigde vetten verhogen het cholesterolgehalte in het bloed. Onverzadigde vetten daarentegen blijken in staat dat cholesterolgehalte te verlagen. Maar liefst 60% van het vet in varkensvlees is onverzadigd vet. Een gezondere verhouding dan je misschien tot nu toe had gedacht.
Fabel 5: Varkensvlees is slecht voor het cholesterolgehalte
Feit: Varkensvlees bevat gemiddeld slechts 60 milligram cholesterol
per 100 gram onbereid product. Voedingsdeskundigen adviseren een
maximale hoeveelheid van 300 milligram cholesterol in de voeding,
waarmee varkensvlees prima binnen gezonde voeding past. Alleen
orgaanvlees, zoals lever en niertjes, heeft een hoger
cholesterolgehalte.
Uit deze feiten blijkt dat varkensvlees prima in een gezond
voedingspatroon past, maar daarnaast is het natuurlijk ook nog erg
lekker! Om alvast een zonnig humeur te krijgen hebben we een heerlijk
lentegerecht met varkensvlees samengesteld.
Lentestoofpotje van varkenspoulet en voorjaarsgroenten
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
600 g varkenspoulet (of varkenslapjes/hamlapjes), in kleine blokjes
60 g boter
5 sjalotjes, fijngesnipperd
50 g bloem
6 dl koude (kippen)bouillon
200 g kleine wortelbolletjes
200 g sperziebonen
200 g diepvries erwtjes
2½ dl room
2 eetl. verse peterselie, fijngehakt
peper
zout
Bereidingswijze
1. Wrijf de varkensreepjes in met peper. Verhit boter in een
hapjespan en bak het vlees rondom goudbruin.
2. Fruit de sjalotjes ca. 2 minuten mee. Zet het vuur zacht, roer de
bloem door de boter met vlees en laat het met bloem bestoven vlees
even doorwarmen. Roer de bouillon door het met bloem bestoven
vlees en blijf roeren tot er een gebonden saus ontstaat. Voeg de
wortelbolletjes en sperziebonen toe en laat deze ca. 25 minuten op
zacht vuur mee garen.
3. Voeg de erwtjes toe en laat deze ca. 10 minuten mee garen. Roer
tenslotte de room door de saus, laat de saus op zacht vuur koken
en breng het lentestoofpotje op smaak met zout en peper.
4. Verdeel het lentestoofpotje over 4 diepe borden en garneer het
gerecht met peterselie. Lekker met rijst.
Bereidingstijd: 45 minuten
dingswaarde per persoon
Energie: ca. 2700 kJ / 640 kcal
Eiwit: 38 g
Vet: 45 g
Koolhydraten: 23
Dit gerecht levert 19% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
ijzer voor vrouwen en 31% voor mannen.