Centraal Bureau voor de Statistiek

CBS

CBS: Omzet industrie gedaald in februari

De Nederlandse industrie heeft in februari van dit jaar 6 procent minder omgezet dan in februari 2001. Deze omzetdaling is vooral het gevolg van de bijna 4,5 procent lagere afzetprijzen, aldus het CBS. Op de binnenlandse markt heeft de industrie 8 procent minder omzet geboekt. Op de exportmarkten is de daling minder groot en zijn de industriële verkopen met 4 procent afgenomen.
De omzetdaling is in februari, net zoals in januari, minder groot dan in het laatste kwartaal van vorig jaar. In de eerste twee maanden van dit jaar is de omzet 5 procent lager dan in de eerste twee maanden van 2001. In het laatste kwartaal van 2001 daalde de omzet nog met 8 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Eerder dit jaar meldde het CBS dat het producentenvertrouwen in februari gelijk was gebleven. Ook verwachtten de producenten voor maart tot en met mei een aantrekkende bedrijvigheid.

Meeste branches boeken minder omzet
Van de onderscheiden branches binnen de industrie hebben de meeste hun omzet terug zien lopen. Een forse omzetdaling heeft de aardolie- en chemische industrie geboekt. Hierbij spelen de flink lagere afzetprijzen een grote rol. Ook bij de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie is de omzet sterk gedaald, terwijl de afzetprijs hier juist licht is gestegen. Naast omzetdalingen heeft het CBS ook omzetstijgingen waargenomen. De grootste omzetstijging heeft de voedings- en genotmiddelenindustrie geboekt, mede door hogere afzetprijzen. Verder is de omzet alleen nog toegenomen bij de papier- en grafische industrie, bij ongeveer gelijke afzetprijzen. Technische toelichting
De omzetontwikkeling is gebaseerd op gegevens van bedrijven met twintig en meer werknemers die zowel in de verslagperiode van het lopende jaar als in de overeenkomstige periode van het voorafgaande jaar zijn waargenomen. De omzet is exclusief BTW. De gegevens hebben een voorlopig karakter. Februari telt in 2002 en 2001 een gelijk aantal werkdagen. Cijfers van voorafgaande maanden kun-nen zijn aangepast op grond van de meest recente gegevens. Tenzij anders vermeld, zijn de ontwikkelingen berekend ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar.

Voor achtergrondinformatie en meer details over dit onderwerp kunt u contact opnemen met dhr. H.M.P. van der Bosch, tel. (045) 570 63 33.

Overige informatie en tabellen kunt u verkrijgen bij de persdienst van het CBS.
Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl


08 apr 02 09:29